Комунальники Вишнівської ОТГ щороку надають послуг на 800 тисяч гривень

15.03.2020 / Новини
На фото: працівники КП «Буг» (зліва направо) — водій Сергій Богомаз, економіст Надія Козей, директор Сергій Хаїнський, водій Віктор Богомаз, тракторист Юрій Богомаз, бухгалтер Тетяна Мацюк.

Традиційно найбільша кількість працівників галузі житлово-комунального господарства, які сьогодні відзначають професійне свято,  зосереджена у містах. Врешті, це й не дивно, адже послуги комунальників потрібні там, де більша концентрація людей. Водночас це зовсім не означає, що ця галузь не може розвиватися у сільській місцевості.

Про це пише газета «Наше життя».

У Любомльському позитивним імпульсом для цього процесу стало створення об’єднаних територіальних громад. Нині, окрім Любомля, де комунальна сфера функціонує багато років, свої КП вже мають Рівненська і Вишнівська громади, подумують над цією темою і у Головненській ОТГ. Сьогодні ж йтиметься про комунальне підприємство «Буг», яке базується у Римачах та обслуговує територію Вишнівської громади.

На її теренах воно постало 1 грудня 2017 року. Нині тут працює десятеро людей. Окрім нашого співрозмовника, директора Сергія Хаїнського, це бухгалтер, економіст, два трактористи, стільки ж водіїв, решта — підсобні робітники.

Доволі широким, як для сільського підприємства, є спектр послуг, які воно надає.

«Окрім традиційних — вивезення сміття та відкачування рідких побутових відходів, надаємо транспортні послуги, спилюємо та обрізаємо дерева, розпилюємо обрізну й не обрізну деревину, також можемо виорати чи дискувати город, — каже Сергій Хаїнський. — Словом, робимо те, що дозволяє матеріально-технічна база, а це по два трактори і сміттєвози, асенізаційний автомобіль, розпилювальний верстат».

Упродовж року комунальники «Бугу» надають послуг в середньому на 800 тисяч гривень.

«Ми повністю госпрозрахункова організація, і заробляємо самі на себе», — коментує Сергій Хаїнський.

Одна з ключових проблем, над якою вишнівські комунальники планують працювати у найближчій перспективі і яка є актуальною для багатьох громад — подальше налагодження процесу вивезення твердих побутових відходів. В тому числі йдеться про активнішу роботу щодо укладення договорів з домогосподарствами, адже поки що цей показник у масштабах громади є досить мізерним.

Частково проблема вирішується за рахунок того, що для сміття жителі сіл купують пакети з логотипом КП «Буг», таким чином оплачуючи послугу (у вартості пакета вже враховано тариф, рентабельність, зарплату водія, амортизацію, витрати на паливо тощо). Комунальники, приїжджаючи у села сміттєвозом, одразу бачать «свій» мішок, забирають і вивозять на полігон твердих побутових відходів.

«Також плануємо встановлювати біля житлових будинків сміттєві баки та укладати договори з власниками обійсть, — каже Сергій Хаїнський. — Ну і звісно ж, будемо думати над розширенням переліку послуг — це дозволило б збільшити доходи підприємства, частина яких поверталася б у  вигляді податків до бюджету громади.

Наприклад, у справі розширення послуг неабияк зарадив би невеличкий екскаватор. Розумію, що для цього потрібні немалі кошти, тож без підтримки сільради тут не обійтися. Та все ж сподіваюся, що з часом така можливість з’явиться, адже у підсумку це працюватиме на благо громади».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*