Кому міськрада Нововолинська не знизила орендну плату в період карантину

26.06.2020 / Новини

25-го червня на черговій сесії Нововолинської міськради депутати не проголосували за звільнення орендарів від сплати за приміщення комунальної власності. Проте, у Ковелі, Луцьку, Володимирі-Волинському та Червонограді міська влада увійшла в ситуацію, адже цього вимагає нове законодавство – у звязку із поширенням COVID-19 на території України.

Окрім цього, представники міської влади, зокрема, міський голова Віктор Сапожніков та Олена Чайка, директор ЖКО, поширювали недостовірну інформацію, що адвокатська діяльність під час карантину здійснювалась. Про це Кордону розповіли у ГО “Самозахист орендарів”.

Вперше це помітили під час позачергової сесії, 21-го травня, Олена Чайка акцентувала увагу, що адвокати працювали. Вдруге це помітили, коли Віктор Сапожніков фактично надав журналістам “Волинської газети” недостовірну інформацію, що суди в період карантину працювали, а отже, приміщення адвокатських контор використовувались.

Як розповіли члени ГО “Самозахист орендарів”, вперше вони звернулися із заявою щодо призупинення нарахування орендної плати на період дії карантину ще 13-го квітня. На позачерговій сесії ради рішення про призупинення не прийняли, “бо не можна гамузом”. Віктор Сапожніков сказав, що кожну заяву розглядатимуть індивідуально.

На чергову сесію (25-го червня, – ред.) орендарі комунального майна підготували індивідуальні заяви із усім переліком документів та довідок, які підтверджують – адвокатська діяльність у місті Нововолинськ в період з 12 березня по 4 травня не здійснювалась. Доказом цьому є довідки з ТТІ, окремі розрахунки електроенергії, адже рахунків навіть не виписували в той період (з 17-го березня), а також – довідки з міського суду, адже в цей період не було засідань. До слова, після моменту із звинуваченням в роботі під час карантину, адвокати одразу звернулись за довідками до суду на підтвердження того, що розгляду жодних справ не було.

Парадний вхід одного із орендованих приміщень

У повідомленні суду на сайті від 17 березня є рекомендації: громадянам та іншим особам утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання. Суддям та учасникам судових засідань рекомендували перейти на дистанційне спілкування та розгляд справ у режимі відеоконференції та переносили у зв’язку із особливим режимом роботи суду. Зараз в журналі судових засідань справи готують аж на вересень. І до того ж, на той час не курсував транспорт – люди фізично не могли здійснювати адвокатську діяльність.

Окрім того, законом про внесення змін до Податкового кодексу щодо підтримки платників податків на карантину визначено тимчасове призупинення сплати єдиного соціального внеску. У заяві громадської організації від 13.04.2020 йдеться:

“Згідно постанови КМУ №211 від 11.03.2020, з 12 березня до 24 квітня на всій території України встановлено карантин. У зв’язку з карантином, орендарі комунального майна з незалежних від них причин (перебування в групі ризику за віком або станом здоров’я, заборон провадження певних видів діяльності, неможливість забезпечення 15 квадратних метрів площ приміщення на одного відвідувача), виконуючи постанову КМУ і рішення виконкому Нововолинської міськради були позбавлені можливості використовувати орендні приміщення”

Рекламні вивіски на одному із орендованих приміщень

Наймач орендних приміщень звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставин, за які він не відповідає. Це прямо приписано у ч.6 ст. 762 ЦКУ. Також це зазначено в пункті 14 прикінцевих і перехідних положень ЦКУ.

Нововолинська міська рада повинна була розглянути заяви кожного, керуючись ЦКУ, ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням COVID-19″, ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, постановою КМУ №211 (з наступними змінами та доповненнями) та враховуючи рішення виконкому від 16-го березня, яке стосувалось затвердження додаткових протиепідемічних заходів.

Орендарям від звільнення від сплати оренди відмовили, хоча в пакеті документів навіть є лист про матеріальну допомогу адвокатам від Національної асоціації адвокатів України, адже в цей період вони не працювали.

Ольга Дунець каже, що сплата оренди може бути лише у випадку наявності прибутку від діяльності, яка здійснюється в орендованому приміщенні. Оскільки на час карантину вона не використовувала приміщення, то, відповідно, це обставини, за які вона не відповідає.

Сергій Юзефович розповів, що приміщення використовувати не мали права, адже в тому числі, була заборона на провадження окремих видів діяльності, в тому числі, адвокатської. Постановою КМУ №343 роботу адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів дозволено.

“Ми не просимо “дайте”, ми хочемо лише законодавчо врегулювати проблему, яка від нас не залежить. Чому в інших містах міська влада звільнила орендарів від сплати за комунальне майно? Чому члени виконкому отримали 2,5 мільйона премій за цей період? Що за дискримінація? Що вони робили в цей період? Виникає логічне запитання – чому депутати міськради не відмовляються від окладу премій? Якщо нема прибутку не через мою вину, то як я маю сплачувати оренду? А здійснення адвокатської діяльності було заборонено окремою постановою”, – зазначає Ольга Дунець.

На сесії ради міська влада апелювала вирішеня питання сплати до необхідності наповнювати бюджет, а ще – бо адвокати є самозайняті особи та не є суб’єктами господарювання, а за постановою №211 – тільки суб’єкти господарювання не звільняються від сплати оренди. Щоправда, станом на 4-те червня уже є доповнення постанови. Також додали – так вирішила комісія.

Парадний вхід одного із орендованих приміщень

Ольга Дунець розповідає, проект рішення міськради відмовити заявникам у звільненні від орендної плати за користування комунальним майном – наочний приклад неправильно побудованої правової конструкції:

“В нас було клопотання, а в проекті зазначається – “відмовити”. Це неправильно, не може так бути. Ми просили – звільняйте. Якщо депутати проголосують “за”- звільнять, якщо ні – отже не звільнять. Це невірно, виносити відмову заявникам в проекті рішення. В такому випадку, навіть якщо депутати не проголосували б “за”, звільнити неможливо, адже проект рішення звучить саме таким чином.”

Серед 10 заявників – 6 адвокатів та інші фізичні та юридичні особи, які, згідно законодавства, можуть бути звільнені від сплати. Серед них – ТЗОВ “Радіо Нова”, які мають ліцензію на покриття радіомовлення від Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

У доповненнях до Постанови КМУ №211 у Постанові №343 йдеться: з 4-го травня дозволено розпочати роботу підприємств, які працюють у галузі засобів масової інформації, зокрема, телерадіопідприємств та операторів, що забезпечують сигнал радіомовлення.

Окремі члени громадської організації, які були позбавлені прибутку під час карантину мають намір оскаржувати дане рішення Нововолинської міської ради, оскільки вважають запровадження карантину обставинами, за які вони не відповідають.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*