Комісія Шацької райради вирішувала, як рятувати Світязь від обміління

12.07.2019 / Новини, Статті

Протягом останніх років рівень води озера Світязь значно знизився в порівнянні з багаторічною нормою. Негативне явище викликає стурбованість у громадськості, висуваються версії можливих причин, які можуть на це впливати.

Про це інформують у прес-службі Шацької районної ради.

Ще на початку відпочинкового сезону відбулося засідання постійної комісії Шацької районної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів під головуванням Олександра Наумича.

Участь в засіданні взяли Ростислав Кравчук, виконуючий обов’язків начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області; Михайло Тимощук, начальник Ратнівського міжгосподарського управління водного господарства; Іван Семенюк, начальник Шацької дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства; Сергій Забожчук, заступник директора ШНПП.

В ході обговорення та аналізу метеорологічних показників учасники засідання комісії ще раз підтвердили, що головною причиною зниження рівня води є значне підвищення середньої температури повітря (більше 2,5ºС від багаторічної норми) та низька кількість опадів, які впливають на збільшення випаровуваності води та зниження живлення озера. І якщо на природні явища вплинути неможливо, то на штучне регулювання води частково можна.

Стримати виток води та підтримувати оптимальний рівень води в озері Світязь можуть водорегулюючі споруди. Так, необхідний ремонт гідротехнічної споруди на каналі, що сполучає озера Світязь і Луки-Перемут.

Шлюз-регулятор був побудований давно та потребує капітального ремонту. Як з’ясували спеціалісти, за роки довготривалої експлуатації та атмосферних явищ у вигляді дощу, снігу запірна арматура піддалась корозії, залізобетонні конструкції підлягають замонолічуванню. Споруда не виконує своїх функцій. Проблема на сьогодні є актуальною і першочерговою для вирішення.

Протягом червня-липня цього року проводилися виїзні засідання, на сьогодні виготовляється проектно-кошторисна документація, на що передбачено кошти з місцевих бюджетів, направлено клопотання до Волинської обласної ради та облдержадміністрації з проханням виділити кошти на співфінансування проекту.

«Давно потрібно було провести ремонті роботи, – говорить Ростислав Кравчук, виконуючий обов’язків начальника регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, – тому що вода перетікає, витоки є. Враховуючи зміни клімату, опадів у нас випадає норма, але через високі температури є і випаровування.

Тому завдяки регулюючій споруді ми зможемо зробити певний рівень води в озері весною, коли тане сніг, опади весняні. Ми набираємо рівень води в озері до певного рівня з урахуванням випаровування, що зможе утримувати водний баланс протягом року.”

Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, доручив внести зміни до районної програми «Екологія 2016-2020», що дозволить залучити додаткові джерела фінансування на ремонт гідрологічних споруд в районі, очистку каналів, здійснення контролю та ефективне використання води в озерах.

На черговій сесії Шацької ОТГ уже прийнято рішення взяти гідроспоруду на баланс громади, воно мотивоване тим, що державний бюджет тепер воліє співпрацювати саме з об’єднаними громадами, а не сільськими радами.

Між собою поєднані всі озера, тож необхідно втримати баланс води без шкоди для природи. Цьогоріч буде проведено ремонт однієї споруди, а наступного року, в межах фінансування, полагодять і інші.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*