Керівник Любомльського лісгоспу розповів про призначення і необхідність лісових доріг (фото)

18.11.2016 / Новини

Дороги у лісових масивах надають багато можливостей для розвитку регіону, зручних умов для роботи і проживання населення.

До прикладу, для успішно ведення зеленого туризму. І, безперечно, позитивну роль добротні автошляхи відіграють у розвитку лісового господарства. Саме тому не один десяток літ питання їх будівництва є дуже важливим.

Про це повідомляє прес-служба Волинського обласного лісовго та мисливського господарства.

Будівельний матеріал для земляного полотна використовується різний – пісок, ґрунт, піщано-гравійна чи ґрунтово-щебенева суміш. Це серйозна інженерна споруда, яка має забезпечувати надійний рух автотранспорту. Проектуються дороги так, щоб були безпечними та зручними і для місцевих жителів, і для працівників лісового господарства. Роботи загалом тривалі.

Де є необхідність – дороги прорубуються та розширяються, осушуються, вздовж встановлюються відповідні знаки, наглядна агітація. А для привабливості і практичності лісівники зазвичай розташовують гарні бесідки на узбіччях.

З якою метою, де і якими зусиллями збудовані дороги у лісі на території держпідприємства «Любомльський лісгосп», розповідає директор Сергій Боярчук:

“Увагу будівництву лісових доріг з-поміж інших обов’язкових лісогосподарських робіт приділяємо завжди. За цей рік, зокрема, у держлісгоспі збудували понад 9 кілометрів доріг у лісництвах із ґрунтовим та щебеневим покриттям. Для чого їх створюємо та як обираємо місцевість? Перш за все, для власних потреб. Лісові автодороги мають забезпечувати безперебійний процес лісокористування, відновлення та охорону лісу. Транспорт – основна ланка діяльності і ведення лісового господарства. Ним користуємося при вивезенні деревини, реалізація якої є головним економічним питанням для підприємства та району. Важливим є доїзд до будь-яких віддалених місцевостей лісових масивів із метою захисту від порушників, пожеж. Тож будуємо, насамперед, там, де є необхідність, у заболочених місцях, із поганою прохідністю. Але разом із тим наші дороги служать і місцевому населенню. Наприклад, минулоріч зведений шлях у Чорноплеському лісництві має соціальне значення, адже веде через ліс до віддаленого у районі села, тобто сполучає Руду – Почапи”, – розповідає очільник лісгоспу.

Ще одна на межі Чорноплеського та Головнянського лісництв із с. Городно веде в ліс, але теж зручна для людей, які тепер можуть легко добратися по гриби, ягоди. Треба розуміти, що будівництво доріг – складна і об’ємна робота, вимагає певної підготовки, враховуючи складність рельєфу, виготовлення проектів і чималих коштів. Усі витрати – за рахунок підприємства. Завжди націлюємось на її довготривале використання. Звичайно, сучасний лісовий транспорт вантажомісткий, тому беремо до уваги те, що усі дороги треба час від часу ремонтувати.

Нещодавно було завершено будівництво понад 4-кілометрового шляху у Головнянському лісництві, який сполучає через ліс села – Городно та Масловець.

“Ця дорога має давню історію, – розповідає лісничий Головнянського лісництва Сергій Бліндарук. – Колись нею ходили навпростець жителі села Масловець до церкви. Але значна її частина пролягає через низинний ландшафт. Тому знаходилась у болоті, були непрохідні місця. А транспортом, звичайно, у деякі пори роки можна було загрузнути. Роботи почали ще навесні, осушували цю ділянку, прокопавши по обидва боки рови, прорізали чагарники, насипали ґрунт. Зараз – половина дороги висипана білим щебенем, інша – ґрунтова. Варто сказати, що дорога у лісі – така ж повноправна, як і в місті. Вздовж встановлені усі знаки, стовпчики, шлагбауми, позначається міст. Але веде вона у храм природи або через її царство, тому закликаємо найперше бути охайними, не бруднити узбіччя, дотримуватись усіх необхідних правил перебування на природі і на дорозі”.

Окраса цієї дороги – рекреаційний пункт. Зводили його усі майстри лісу лісництва під керівництвом лісничого. Невеличка споруда-бесідка у вигляді трикутного будиночка приваблює ошатним виглядом. Довкола – обгороджене обійстя, вимощене дерев’яною бруківкою. Оригінально у пні встановлена колонка, яка подає чисту водичку. Є дровітня із дровами і навкруги – прекрасний ліс для відпочинку.

Але це – не єдине місце для зупинки. Трішки далі, на в’їзді дороги, є ще акуратна бесідка. Тож попри вже досить холодну погоду, уміймо насолоджуватись подорожами рідним краєм та любімо природу.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*