Ігор Гузь радився із активом громад, як варто розвивати Любомльщину (ФОТО)

19.02.2018 / Новини

Саме керівництво новостворених об’єднати територіальних громад повинно визначати, які напрямки розвитку повинні бути пріоритетними на Любомльщині.

Із такою позицією народний депутат Ігор Гузь зустрівся із активом Любомльської, Головненської, Рівненської та Вишнівської громад, аби узгодити ключові напрямки роботи, – інформує прес-служба народного обранця.

Так, одним із найактуальніших у зв’язку із рішенням уряду, залишаться питання передачі земель сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів.

Йдеться про тисячі гектарів, якими зможуть розпоряджатися громади. Проте отримають вони ці землі у різний час. Так, Вишнівська ОТГ, за словами голови Віктора Сущика, отримає землі вже у лютому. Натомість, відповідно до плана-графіка, інші громади зможуть розпоряджатися землями лише наприкінці 2018-го.

Нові землі – це нові можливості для громад, визнають представники усіх ОТГ. Надзвичайно актуальною залишається інфраструктурна проблема, зокрема, підведення комунікацій до нових ділянок. Так, ПАТ «Волиньобленерго» відмовляється фінансувати підключення новозбудованих мікрорайонів до мережі.

Громади краю налаштовані на подальше залучення власних природних багатств. У Вишнівській громаді шукають можливості для використання водних об’єктів поблизу села Римачі, а Рівненська ОТГ – біля Гущі. Також є плани щодо освоєння, так званих, «колгоспних» лісів на території громад. Отже, Вишнівська громада хоче використовувати їх через створення комунального підприємства «Вишнівкомунліс».

Традиційно актуальними для кожної з громад залишаються питання ремонту шкіл, садочків, клубів, встановлення дитячий і спортивних майданчиків. А щоб подібні «капітальні» потреби були наближеними до фінансових можливостей громад і фонду «соцеконому», який розподіляє команда Ігоря Гузя, потрібно створити інфраструктурну карту і розставляти пріоритети, – пояснив нардеп.

«Не можемо зробити все і одразу. Тому разом із головами громади повинні визначати: чи сьогодні для громади важливіша школа, чи басейн. Ми готові допомогти знайти співфінансування, підключати обласну раду. Але обирати вам», – зазначив депутат.

Ігор Гузь разом із помічниками вивчатимуть актуальні питання у найменших населених пунктах округу, аби спрямувати кошти туди, де ще нічого не фінансувалося.

Йдеться і про проведення спільної із представниками громад та провайдерами наради.

«Сьогодні технології розвиваються надзвичайно швидко, але безпровідний інтернет часто не дозволяє мешканцям сіл використовувати весь потенціал мережі. Ми не можемо дозволити собі відставати. Тому ініціюю таку нараду, щоб знайти ресурси для швидкісного інтернету в кожному селі», – вважає Гузь.

Обранець закликав актив кожної з громад прагнути до більшої відкритості і публічності, зокрема ведення сторінок у соцмережі: «Успішна громада – це відкрита громада. Прошу бути активними користувачами Facebook і розповідати чим живе громада всьому світу».

Іншим перспективним напрямком залишається відкриття сучасних Центрів надання адмінспослуг, у тому числі, із послугою виготовлення біометричних паспортів. Такі можливості вже забезпечують чимало громад на теренах України. Ігор Гузь закликав громади Любомльщини брати із них приклад та заробляти на цьому.

Такі координаційні зустрічі із активами громад округу нардеп планує проводити щопівроку. Саме у також форматі найефективніше визначати пріоритети для фінансування нагальних потреб, а також отримувати зворотній зв’язок від людей.

Читайте також:

1 Коментар Ігор Гузь радився із активом громад, як варто розвивати Любомльщину (ФОТО)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*