Художницю з Любомльщини нагородили орденом княгині Ольги ІІ ступеня (ФОТО)

21.07.2018 / Новини

19-го липня голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко разом із головою районної державної адміністрації Олександром Устименком завітали у село Хворостів до художниці Валенитини Михальської.

Посадовці навідалися до мисткині для того, щоб вручити державну нагороду Орден княгині Ольги ІІ ступеня, присвоєну Указом Президента України №188/2018 “Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України”.

Про це йдеться на сайті Любомльської РДА.

Я вважаю, що цей орден більше присвячений моїй мамі, моїм батькам, тата уже немає, але є у світлій пам’яті… Матуся мені у всьому допомагає, вона мене доглядає як малу дитину, цей орден для неї, за її золоті руки, золоте серце, за її доброту, – дякуючи сказала Валентина Михальська.

“Вас народили людиною світлою, від Бога. Ви робите велику справу, діти з малечку гортаючи книжки, які ви оформили розуміють, що таке почуття чудове, прекрасне. Я вважаю високим рівнем сходження, тим, що ведете людей до чогось гарного, тим, що має очищати від усього недоброго. Художник же – це інструмент у Господніх руках, він має нести добро, позитив”, – зазначив голова ОДА Олександр Савченко.

Голова районної державної адміністрації Олександр Устименко відзначив, що пишається тим, що районі є такі відомі і талановиті люди.

Присутні змогли побачити мініатюри з-під пензля мисткині, її чудові акварелі, портрети, графічні роботи.

Довідково:

Михальська Валентина Михайлівна — волинська художниця, перший лауреат обласної мистецької премії імені Й.Кондзелевича (1994 р.). Нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Ім’я Валентини Михайлівни носить обласна мистецька премія, заснована у 2003 році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації. У творчому доробку художниці — понад 1000 робіт, які експонувалися на 30 виставках як в Україні, так і за її межами. Народилася 15 серпня 1964 року в селі Хворостів Любомльського району Волинської області у селянській родині.

Зростала серед мальовничої природи озерно-лісового волинського краю. У 1971 році пішла в перший клас, але через погіршення стану здоров’я батьки були змушені віддати її в Костопільську школу-інтернат, що в Рівненській області. У 1976 році через важку недугу Валя перестала ходити, була змушена припинити навчання і повернулася в рідне село. Займалася самоосвітою. Малювати почала у 1985 році.

Нині у творчому доробку Валентини Михальської більше 1000 робіт різних жанрів: портрети, пейзажі, натюрморти, іконопис, картини релігійного змісту, виконані олією, аквареллю, пастеллю, кольоровими олівцями, в техніці монотипії. Не маючи змоги постійно працювати на пленері, вона намагається якомога більше малювати з натури влітку. Осінні і зимові пейзажі частіше пише з уяви, або ж споглядає їх крізь вікно. Найбільше працює акварельними фарбами.
У своїй творчості художниця щира й безпосередня. Вона сприймає світ крізь призму захоплення і гармонії, зображаючи його гідним щастя людини. Її твори — “Ранок, умитий дощем”, “Материнство”, “Смачний виноград”, “Колядники”, “Автопортрет у капелюшку” — пробуджують світлі й добрі відчуття, надовго залишаються у пам’яті. Мистецтво Валентини Михальської переконує в тому, що вона знає, заради чого варто жити, перемагати недугу і працювати.

Перша персональна виставка Валентини Михальської відбулася 1991 року в Луцьку. Всього художниця мала понад 30 виставок в Україні та за кордоном, зокрема в Італії та Польщі. Щодо виставок в Україні, то роботи Валентини Михайлівни побували у Любомлі, Луцьку, Києві, Хмельницькому, Рівному, Костополі, Ковелі, Шепетівці та інших містах, а за сприяння культурно-виставкового центру “Райдуга” з міста Вознесенська Миколаївської області відбувся тур виставок по містах Запоріжжі, Львову, Вознесенську, Новій Каховці, Кривому Розі.

Валентина Михальська брала участь у ІІІ Міжнародній виставці інвалідів, що проходила в місті Люблін Республіки Польща, а також у XXVI та XXVII міжнародних конкурсах “Премія Миру”, що відбувались в Італії. Брала участь у міжнародних конкурсах екслібрису, присвяченому Леонардо да Вінчі і Данте Аліг’єрі в Італії.

Валентина Михайлівна — перший лауреат обласної мистецької премії імені Йова Кондзелевича (1994), присудженої їй за створення низки волинських пейзажів і натюрмортів (1992—1993).

З 1 березня 1995 року художниця працює вчителем образотворчого мистецтва у Хворостівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Окрема і досить яскрава грань Валентини Михайлівни — книжкові ілюстрації до художніх книг, поетичних збірок, дитячих книжок, а також розмальовки “Малювала киця хату”, “Колобок”, “На подвір’ї у бабусі”. Зокрема, у 1998 році була видана збірка поезій А. Махонюка “Дощу мелодія блакитна” з графічними ілюстраціями В. Михальської, а в 1999 — збірка поезій Євгенії Лещук “Вершина”, частково проілюстрована художницею.

У 2000 році побачила світ дитяча книга Миколи Онуфрійчука “Загадайлівка” з кольоровими ілюстраціями художниці.

У 2003 році Валентина Михальська репрезентувала свою творчість в унікальному альбомі графіки “Червоне і чорне”. У книзі, що вийшла у світ у луцькому видавництві “Християнське життя”, мисткиня сповна виявляє свій талант у цілому букеті графічних робіт. У цьому ж році управлінням у справах сім’ї та молоді Волинської облдержадміністрації засновано обласну мистецьку премію імені Валентини Михальської. Її вручають молодим художникам Волині.

У 2004 році відбулася виставка художниці у Великому залі Спілки художників України. В цьому ж, 2004 році, Валентина Михальська з нагоди свого 40-річчя нагороджена Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Також художниця нагороджена багатьма дипломами і грамотами.

Валентина Михайлівна очолює управління організації надання соціальних послуг, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Також Валентина Михальська є почесним членом та активною учасницею жіночого клубу “Волинянка”, який включає жінок–членів Міжнародного громадського об’єднання “Волинське Братство”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*