Головненська школа відзначила 85-річний ювілей (ФОТО)

28.05.2018 / Новини

На Любомльщині вона є однією із найстаріших. До середини 70-х років ХІХ століття в Головному не було жодного навчального закладу.

Лише в 1876 році відкрили однокласне училище. До 1922 року існувала трикласна школа, у якій навчав дітей один вчитель.

У 1922 році відкрилася семирічка, і навчання в ній велося польською мовою. Перша школа селища до 1933 року розміщувалась у хаті Григорія Сліпчука. У 1933 році було побудовано нове приміщення на чотири класні кімнати (тепер це дитячий садок).

17 вересня 1939 року в селищі Головне починає працювати радянська школа, відокремлена від церкви. Уперше в історії селища діти стали навчатися безплатно і рідною мовою. Під час гітлерівської окупації навчальний заклад був закритий і відновив роботу у 1944 році в якості неповної середньої школи. У1946 році вона стала середньою. У 1954 році для учнів селища Головне була збудована нова двоповерхова школа на вулиці Лесі Українки (зараз це приміщення навчального корпусу школи-інтернату для сиріт).

У 1963 році її перевели в приміщення на тодішній вулиці Леніна (колишній дитбудинок), де вона працює і до нині.

Аби розділити радість святкової події, зал місцевого будинку культури, де відбувалося чудове чотиригодинне дійство, вщерть заповнили колишні і нинішні вчителі, випускники різних років.

Відкрили свято ведучі, Анна Солодуха, Ярослав Кияновський, Олександр Гегера, Валентина Микитюк та Оксана Швець.

Слова привітань з чудовим ювілеєм линули з вуст директора закладу Валентини Задерей, колишніх директорів Валентини Трач, Панаса Сопронюка, Анастасії Савош, колишніх вчителів Марії Гарах і Марії Синиці-Мороз, селищного голови Миколи Демедюка, голови райради Миколи Сушика, депутата обласної ради В’ячеслава Богдана, медпрацівників Степана Галяна, Олександра Згоранця, Миколи Верещука, науковців Ірини Сушик та Віктора Лещука, поетеси Ніни Горик, настоятеля місцевого Свято-Троїцького храму архімандрита Сави та інших.

Певна частина життя кожного з них так чи інакше пов’язана з Головненською школою: хтось є її випускником, хтось тут починав свою педагогічну діяльність, а хтось присвятив їй увесь свій трудовий шлях, отож цікаво було почути спогади про ці незбутні роки.

Виступи гостей чергувалися з прекрасними художніми номерами.

До речі, у Головні того дня відзначали ще один ювілей: 35-річчя утворення зразкового танцювального колективу “Хуторянка”. Історія його створення бере початок з моменту, коли молода вчителька Лариса Назаревич, яка захоплювалася народними танцями, запропонувала дирекції школи організувати гурток. Згодом при допомозі відділу освіти, батьків та спонсорів вдалося облаштувати комфортний хореографічний зал.

Так розпочалося цікаве, бурхливе творче життя колективу. З кожним роком його родина примножується. У 1996 році, “Хуторянці” присвоїли звання зразкового. Усі 35 років незмінним керівником колективу є Лариса Назаревич, яка вчить школярів бути організованими, жити танцем. Нещодавно у школу прийшла молода, енергійна, вимоглива вчителька хореографії Оксана Швець, яка допомагає керівнику.

Отож, само собою зрозуміло, що переважну більшість номерів концертної програми складали іскрометні танці вихованців “Хуторянки”.

Не забули того дня віддати шану тим, хто боронив і боронить нашу рідну українську землю на Сході. Пам’ять полеглих героїв, серед яких — випускник школи Олександр Грошев, котрий загинув у Донецькому аеропорту — вшанували хвилиною мовчання.

Наприкінці заходу директор школи Валентина Задерей ще раз привітала усіх зі святом та подякувала усім, хто брав участь в його організації: Лариса Назаревич, Оксані Швець, Ярославу Дудару, Галині Самойліч, Богдану Федотову, Олександру Самолюку.

Інтернет-видання “КОРДОН” щиро вітає вчителів, учнів та випускників Головненської школи, зичить усім міцного здоров’я, щастя, достатку, нових звершень!

 

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*