Голова Шацької РДА висловив недовіру Гунчику

14.03.2016 / Новини

Голова Шацької райдержадміністрації Ігор Корольчук написав лист президенту України Петру Порошенку, в якому розкритикував чинного голову Волинської ОДА Володимира Гунчика (на фото).

Лист опублікували на сайті Шацької РДА.

Публікуємо його без змін та правок:

Президенту України

Порошенку Петру Олексійовичу

Голови Шацької

Райдержадміністрації

Волинської області

Корольчука Ігора Адамовича

Доповідна записка

Шановний Петре Олексійовичу, доповідаю Вам щодо ситуації, яка склалася в Шацькому районі:

31.03.2015 р розпорядженням Президента України №335/2015-рп було призначено Корольчука І.А. головою Шацької районної державної адміністрації  у Волинській  області.

Приступив я до виконання обов’язків голови Шацької РДА 03.04.2015. Перед відї’здом до Шацького району я зустрівся з головою Волинської ОДА Гунчиком Володимиром Петровичем. Він поставив низку завдань, які маю виконати першочергово. На той час у Шацькому районі був нульовий  показник мобілізації в зону АТО. Основною задачею, яку поставив переді мною голова Волинської ОДА, підняти рівень мобілізації населення.

Не менш важливою  задачею  було: передивитись земельні ділянки, які виділялись  за межами населеного пункту після жовтня 2014 р.,  оскільки ним було видане доручення, що за межами населеного пункту видача земельних ділянок проводиться з погодженням голови Волинської ОДА.

Мною було зроблено офіційний запит в реєстраційну службу Шацького району управління юстиції Волинської області.

Я отримав інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно,  Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна на видачу 22 актів на право власності на  земельні  ділянки (копії відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна додаються). Після того, як  я зробив запит в реєстраційну службу, до мене, як до голови Шацької РДА, 10.04 2015 року приїжджав Любомльский міжрайонний прокурор Грищенко Ярослав Анатолійович і в розмові зі мною розповів, що мені не потрібно займатись цими земельними ділянками,бо за цими земельними ділянками стоять дуже впливові люди. Я відповів, що Ви, Петре Олексійовичу, довірили мені цей район і постає завдання навести порядок у Шацькому районі  і він, як прокурор повинен сприяти  у виконанні цього завдання. На що Грищенко Я.А. відповів: «Дивіться самі, я вам все сказав».

В цей же день близько 23.00 год в  мій будинок, що знаходиться за адресою: Волинська обл.,Луцький р-н, с. Зміїнець, вул. Травнева, 9 була кинута бойова граната РГД-5. В цей час в будинку знаходились дружина, двоє наших неповнолітніх дітей та неповнолітня дівчинка з м. Волноваха, запрошена нашою сім’єю на Пасхальні канікули в рамках проекту співробітництва між Луцьком та Волновахою. На щастя, ніхто не постраждав.

Через деякий час мене викликав голова Волинської ОДА  Гунчик В.П.і дав усне доручення більше не займатись перевіркою тих самих ділянок.

З моменту  вибуху пройшло майже 11 місяців. Правоохоронними органами не проводиться ніякої роботи, принаймні, мені про це нічого невідомо. Я жодного разу не був інформований стосовно розкриття даного злочину.Неодноразово в  усній  формі я звертався до голови облдержадмістрації Гунчика В.П. з проханням вплинути на правоохоронні органи щодо розслідування даної справи. Результат відсутній.

Через деякий час був звільнений начальник управління Держкомзему у Шацькому районі Голядинець Віталій Володимирович.Більша частина цих земельних ділянок виділилась працівникам ПП»Шацькземсервіс», яка належить Голядинцю Віталію Володимировичу. Це дуже цінні землі рекреації, які були виділені під іншим цільовим призначенням.

Голова Шацької РДА неодноразово звертався до голови Волинської ОДА В.П. Гунчика з цими питаннями, направляв лист на прокурора Волинської оласті Чепіжака Д.М щодо перевірки законності виділення цих земельних ділянок.

Через деякий час В.П Гунчик дав мені усне доручення не займатись цими земельними ділянками.

Прошу Вас, Петре Олексійовичу, дати доручення відповідним службам щодо перевірки законності виділення цих земельних ділянок.

Хочу довести до Вашого відома, що у Шацькому районі працює санаторій «Лісова Пісня», що є комунальним підприємством, яке створене на майні, що є власністю територіальних громад сіл,селищ,міст Волинської області. Директор санаторію «Лісова Пісня», Карпук Віктор Наумович, перетворив заклад у джерело власного збагачення.

У квітні 2015 року працівниками Державнї фінансової інспекції у Волинській області проведено ревізію фінансово-господарської діяльності Волинського обласного санаторію «Лісова Пісня». Під час ревізії встановлені наступні порушення законодавства:

Санаторієм «Лісова Пісня»протягом 2013-2014 року здійснено витрати коштів на благодійну, спонсорську та іншу допомогу понад граничні обсяги, затверджені фінансовими планами на загальну суму 107 692,80 грн., внаслідок чого санаторію завдано матеріальної шкоди (збитків) на зазначену суму.

За період з 01.06.2011 по 01.05.2012 років зайво списано продуктів харчування на загальну суму 50 875,50 грн. з ПДВ, внаслідок чого санаторію завдано матеріальної шкоди (збитків) на зазначену суму.

Завищено вартість транспортних послуг з перевезення вантажу та зайво сплачено кошти на суму 29 988,00грн, внаслідок чого санаторію завдано матеріальної шкоди (збитків) на зазначену суму.

Також виявлено експлуатацію у 2013 -2014 роках не введених в експлуатацію двох окремих будинків, будівництво яких завершено ще 01.08.2012.

Фінансові операції сумнівного характеру на суму 1 197 000 грн. у 2012-2013 роках при добровільному страхуванні майна.

Поряд з цим 31 липня 2015 року робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення при Шацькій РДА було проведено обстеженння торгового місця «Рогань» місце розташування якого : с. Гаївка, пляж санаторію «Лісова Пісня», де без будь-яких дозволів було розміщено торгівельний лоток.

В результаті обстеження було встановлено,що підприємцем Голенчуком О.В. було здійснено реалізацію спиртних напоїв, а саме пива, без наявності розрахунково-касового апарату. Про даний факт було повідомлено Шацький РВ УМВС України у Волинській області, однак Шацьким РВ УМВС України кримінальне провадження не відкривалося, ніякі оперативно-розшукові заходи з цього приводу не проводилися.

А вже 07 вересня 2015 року до Шацької РДА надійшов лист, де у  зв’язку з проведенням  досудового розслідування за матеріалами кримінального провадження, внесеними до ЄРДР №1-2015-03021-142 від 28.08.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.206 КК України (протидія законній господарській діяльності), вимагалося надати інформацію з копіями документів по факту перевірки комісією з легалізації робочих місць ФОП Голенчука О.В., яка мала місце  31.07.2015 року (вже по факту звернення Голенчука О.В.).

Таким чином, слідчими  Шацького РВ УМВС України у Волинській області за фактом звернення робочої групи з питань  легалізації виплати заробітньої плати і зайнятості населення  при Шацькій РДА щодо незаконного розміщення торгового намету «Рогань»та незаконної реалізації спиртних напоїв кримінальне провадження не відкривалося, ніяких оперативно-розшукових заходів не проводилося, а за зверненням ФОП Голенчука О.В. було відкрито кримінальне провадження щодо протидії законній господарській діяльності та проводилися оперативно-розшукові заходи (допитувалися члени робочої групи з питань легалізації виплати заробітньої плати і зайнятості населення  при Шацькій РДА).

Оскільки Шацьким РВ УМВС України у Волинській області було проігноровано акт обстеження робочої групи з питань  легалізації виплати заробітньої плати і зайнятості населення  при Шацькій РДА, то головою Шацької РДА листом повідомлено начальника управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України у Волинській області підполковника Степанчука А.В. про встановлення без будь-яких дозвільних документів тимчасової споруди (торгового намету «Рогань») на територіїї санаторію «Лісова Пісня», в зоні стаціонарної рекреації Шацького національного природного  парку. В зв’язку з цим було прохання перевірити  законність встановлення тимчасової споруди – торгового намету «Рогань» та інших торгівельних лотків на  території санаторію «Лісова Пісня» та вжити заходів щодо звільнення самовільно захоплених ділянок.

Управлінням протидії злочинності у сфері економіки УМВС України у Волинській області за нашим зверненням щодо неправомірного встановлення тимчасової споруди – торгового намету «Рогань» в зоні стаціонарної рекреації Шацького національного природного парку було проведено детальну перевірку  та встановлено, що справді на території Шацького НПП, на межі з територією санаторію «Лісова Пісня» поблизу виходу на пляж розміщувалась торговий намет «Рогань», яка належала приватному підприємцю Голенчуку О.В.

Так, управлінням протидії злочинності у сфері економіки УМВС України у Волинській області  було підтвержено факт незаконного розміщення торгового місця «Рогань».

Також головою райдержадміністрації було надіслано лист від 09.09.2015 № 1348/27/2-15 (копія листа –додаток 1) до Любомльської міжрайонної прокуратури з проханням в межах наданих повноважень здійснити нагляд за додержанням законів слідчими Шацького РВ УМВС України у Волинській області.

Однак сьогодні працівники міліції з перевищенням своїх службових повноважень проводять незаконні оперативно-розшукові заходи щодо цього факту, безпідставно допитують голову Шацької РДА, збирають відомості проти голови адміністрації, поводять себе неадекватно.

Враховуючи вище викладене, вважаю, що досудове розслідування щодо роботи робочої з питань легалізації виплати заробітної і зайнятості населення при Шацькій РДА проведено незаконно, з порушеннями норм матеріального та процесуального права, дії працівників міліції заплямовують гідність та честь, звання офіцерів та взагалі всіх працівників органів внутрішніх справ України.

Доводжу до Вашого відома, пане Президенте, що всі ті працівники міліції, які працювали під  керівництвом Оксентюка Анатолія Дорофійовича, якого було люстровано, пройшли переатестацію до поліції  успішно і надалі працюють .

Це свідчить про те, що переатестація пройшла формально, а це означає, що в Шацькому районі і надалі будуть здійснюватись незаконні вирубки деревини, несанкціонований видобуток піску, оскільки офіційний кар’єр відсутній, буде і надалі виловлюватись сітками риба, буде процвітати контрабанда цигарок.

Неодноразово я, як голова Шацької РДА, звертався до голови Волинської ОДА з проханням допомогти в усуненні порушень законодавства  керівництвом санаторію, на що отримував в категоричній формі заборону втручатись в роботу цього підприємства . Аналізуючи ситуацію, яка склалася в Шацькому районі і не отримавши підтримку від голови Волинської ОДА, я  одночасно звернувся за допомогою щодо усунення зловживань керівництвом санаторію «Лісова Пісня» в прокуратуру Волинської області  листом від 30.10.2015 №1736/27/2-15 (копія листа- додаток 2), до народного депутата України Геращенка Антона Юрійовича листом  від 30.10.2015 р №1735/27/2-15 (копія листа – додаток 3), в Центр протидії корупції Віталію Шабуніну листом від 30. 10.2015№1737/27/2-15 (копія листа – додаток 4).

Іншим проблемним підприємством, що здійснює господарську  діяльність в Шацькому районі  є приватне підприємство «Флора» під керівництвом Полякова В.В. Неодноразово я мав розмову з головою Волинської ОДА стосовно посилення контролю щодо сплати податків в бюджет району цим підприємством. На що знову отримав в категоричній формі заборону втручатися в діяльність  ПП «Флора».

Хочу доповісти Вам, пане Президенте, що ПП «Флора» орендує в Шацькому районі земельні ділянки площею 176.6га, на яких вирощують лохину високорослу. Загальна сума річного орендного платежу за земельні ділянки  складає 34 тис. грн.,яка є меншою, ніж 3% нормативної грошової оцінки. Мною, як головою РДА, були направлені  листи  до голови ОДА щодо переоформлення  договорів оренди даних земельних ділянок згідно норм чинного законодавства. Це підприємство є досить успішним (урожайність приблизно 873108 кг лохини за сезон, ціна на ринку 100 грн. за кілограм ягоди). Але це підприємство, маючи колосальний дохід, відмовляється платити податки. На зборі урожаю лохини високорослої працюють приблизно 200 найманих працівників.

Мною при Шацькій РДА було створено робочу групу з питань  легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

В результаті обстеження робочою групою 18.08.2015 року встановлено, що начальник охорони Черкес С.М. відмовив в обстеженні суб’єкта господарювання, про що складено довідку-обстеження.

28 серпня 2015 року на засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення при Шацькій РДА було вдруге запрошено директора ПП «Флора», але він не з’явився з невідомих причин.

ПП «Флора» не здіснює сплату податку з доходів фізичних осіб, не виплачує особам заробітну плату, зайнятим збором ягід, хоча на даному підприємстві працює близько 200 офіційно неоформлених осіб .

Робочою групою з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення  при Шацькі РДА, в складі якої є представники податкової інспекції, вжито вичерпних заходів та достовірності сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб.

Головою Шацької РДА було направлено лист на ім’я  прокурора Любомльської міжрайонної прокуратури Грищенка Я.А. щодо вжиття заходів для сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Однак, ні з боку прокуратури, ні з боку ДФС ніяких заходів щодо сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб та легалізації працюючих на ПП «Флора» не вжито.

Все це свідчить, що в правоохоронних органах Волині та, безпосередньо, в Шацькому районі процвітає корупція. Міліція за своїм призначенням покликана боротися з корупцією, навпаки ж, сприяє розвитку цього явища,тим самим підриває засади правової держави, перешкоджає розвитку громадянського суспільства, реалізації принципу рівності перед законом, зацікавленості населення в підтримці правопорядку.

Боротьба, протидія та запобігання корупції є одним із пріорітетних завдань,визначених Президентом України.

10.12.2015 року проводилась оперативна нарада за участю голови РДА І. Корольчука, першого заступника  С.Сидорука, заступника С. Кужеля, голови районної ради С. Карпука, керівників установ та організацій району, а також начальника Шацького відділення Ковельської ОДПІ С.Сулік, яка на нараді звітувала про стан сплати податків за 11 місяців в Шацькому районі. Була піднята тема несплати ПП «Флора» ПДФО на суму приблизно 1,5 млн. грн. На оперативній нараді були присутні представники газети «Шацький край». Про порядок денний і питання, які розглядались на нараді було написано в районній газеті «Шацький край» №51 від 19.12.2015 року в статті «Як сплата податків впливає на наші видатки», після чого 20.01.2016 року ПП «Флора» звернулась до Шацького районного суду з позовною заявою до кореспондента районної газети  «Шацький край» Шепелі Віти Володимирівни, Корольчука Ігора Адамовича,  районної  громадсько-політичної газети «Шацький край» про захист ділової репутації з позовом стягнути солідарно з Корольчука І.А.,Шепелі В.В. та районної громадсько-політичної газети «Шацький край» на користь ПП «Флора» 100 тис. грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Шановний пане Президенте, хочу довести до Вашого відома інформацію, стосовно директора ПП «Флора» Полякова В.В. Цей громадянин притягувався до кримінальної відповідальності за викрадення людей та вимагання грошей. Розширену інформацію додаю в додатках (додаток  7).

Доповідаю Вам про вжиті заходи щодо популяризації військової служби (в тому числі за контрактом) Шацькою районною державною адміністрацією у 2016 році було проведено 14 заходів (згідно додатку 5).

22.02.2016 року в Шацьку РДА зателефонувала помічник голови Волинської ОДА Козюпа Олена Адамівна і повідомила мене, що є вказівка голови Волинської ОДА Гунчика В.П., що я маю власноручно написати пояснення щодо низького показника бажаючих служити за контрактом (копія пояснення додається, додаток 6).

26.02.2016р. у відеоселекторному режимі проходила рада оборони Волинської області  під головуванням В.П.Гунчика, на якій я, як голова Шацької РДА, доповідав про вжиті заходи у 2016 році щодо популяризації військової служби, в тому числі за контрактом. На сьогодні у нас нульовий показник бажаючих служити за контрактом. На нараді я доповідав,що причина такого низького показника в тому, що Шацький район межує з двома кордонами, з однієї сторони Республіка Білорусь, з іншої – Республіка Польща. Кожен третій житель займається контрабандним перевезенням цигарок з Республіки Білорусь у Республіку Польща через пункт перетину «Ягодин». Заробіток за одну поїзку є більшим за той ,що ми пропонуєм за службу за контрактом. На це голова Волинської ОДА сказав, що я  щось не те розповідаю, що таке явище, як контрабанда, на Волині відсутнє, що я маю шукати собі іншу роботу, що  Він чекає мене 29.02.2016 з заявою на звільнення. На нараді РНБО я сказав, що буду доповідати Вам, пане Президенте.

Вищеперераховані події змусили мене написати цю доповідну записку.

Шановний Петре Олексійовичу, прошу Вашого захисту  для мене і  моєї сім’ї та сприяння у вирішенні проблемних питань, які  склались у Шацькому районі. Готовий і надалі працювати у Вашій команді на благо України.

1 Коментар Голова Шацької РДА висловив недовіру Гунчику

  1. сміливий вчинок,уважуха Корольчуку!Гунчик себе дискретував, його рівень- директор заводу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*