Фільм про уродженця Любомля та українського політика Василя Мохнюка

16.04.2016 / Відео, Новини

Документальний фільм Віталія Загоруйка “Страчене посольство” про долі послів до польського сейму із Західної України у період між I та II Світовими війнами. Один з них- уродженець Любомля Василь Мохнюк.

Бібліографічна довідка:

Мохнюк Василь (1895, Любомль — 1941) — український політичний діяч.

Народився у Любомлі в селянській родині.

В 1910 році закінчив початкову школу, працював канцеляристом. В 1915 році мобілізований до царської армії.

В 1917 році у Житомирі брав участь у формуванні українських військових частин, воював проти більшовиків і поляків. В районі Броди-Радивилів потрапив у польський полон, перебував у таборах для військовополонених у Домб’є і Ланцуті.

В 1922 році брав активну участь у передвиборчій агітації «Блоку національних меншин». До сейму потрапив у 1923 році замість іншого українського посла М. Пирогова, позбавленого депутатського мандату. Спочатку член «Українського сеймового клубу».

З лютого 1924 року — клуб Українських соціал-демократів, в грудні того ж року не підтримав рішення колег увійти до Комуністичної фракції. Відтак певний час залишався позафракційним (так званим «диким» послом), проте в червні 1925 року повернувся до складу «Українського клубу».

Працював у еміграційній та бюджетній сеймових комісіях. Автор 23 інтерпеляцій, 1 раз виступав з сеймової трибуни. До жодних політичних угруповань не належав.

Навесні 1940 року заарештований НКВД. Розстріляний під час Трагедія Луцької в’язниці (1941 рік).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*