Фестиваль “Княжий” творять люди, вмотивовані ідеєю (ФОТО)

На Волині, вже вдруге поблизу міста Володимир-Волинський у парку Заріччя на березі річки Луга, відбувся Фестиваль “Княжий”. Цьогоріч він зібрав 8 500 відвідувачів з різних міст України та гостей з Республіки Польща.

Про це пише БУГ.

Фестиваль “Княжий” – Історія оживає тут! – це зовсім новий фест на культурній мапі України. Ідейним натхненником цього етнічного дійства є народний депутат Ігор Гузь.

Як голова організаційного комітету, він розповів нам чи заробляють на фестивалі, як на території дійства орудували вандали, з якими проблемами стикнулися під час його організації, а також чим вражали гостей дводенного свята. Фестиваль – безалкогольний! Це, за словами депутата, – принциповий підхід фестивального життя.

– Ігоре Володимировичу, з чого для Вас розпочався фестиваль “Княжий-2018”? Для чого вам це, як народному депутату, і, скільки часу особисто провели на заході?

– Все дуже просто. Для того, щоб “розкрутити” бренд Володимира – Волинського. Для того, щоб сюди приїжджали туристи. Для того, щоб дати поштовх розвитку інфраструктурі міста.

Є в цьому величезна потреба. Треба відновлювати і вали у Городищі, і ДОТи в Устилузі, та багато інших туристичних проектів. Тут є багато пам’яток історії, які варто побачити не лише волинянам.

Розкажу Вам, як придумав цей фестиваль. Приїхав у парк в селі Заріччя. Запитав у Ігоря Пальонки (голова Зарічанської ОТГ – ред.), чи можна тут зробити фестиваль. Він мені однозначно сказав – так. Я взяв у Facebook  перелік людей з Володимира, яким і запропонував: маю ідею, і, якщо готові, підключайтеся та разом зробимо таке дійство. Хтось відмовився та ходить розповідає і вказує на дрібниці та недоліки при організації. Більшість людей погодилися, “загорілися” ідею і створили ось такий етнічний захід.

Під час фестивалю один колега мене запитав, а як же фестиваль “Володимир”? Я кажу: його треба відновити, але цим потрібно займатися, треба знайти гроші, організувати людей, вмотивувати їх. Це – великий шмат роботи, за яку, на жаль, поки нікому братися.

А розпочався Фестиваль “Княжий-2018” відразу після завершення “Княжого-2017”. Наступного дня спільно з командою обговорили, що потрібно змінити, удосконалити, розвинути, чим зацікавити туристів та гостей дійства. Цьогоріч після свята зробили так само.

Всі ці два дні був: під час денної програми фесту, і ввечері. Був усюди, все побачив, послухав, скуштував (сміється – ред.).

– Ідеологічно змінився цьогорічний захід від минулорічного?

– Основа залишилася та ж сама. Моя принципова позиція – фестивалі, орієнтовані на молодь, повинні пропагувати здоровий спосіб життя.

Друга основна річ – це завдання розкрити історичний та туристичний потенціал Володимира. Княже місто – це дуже зрозуміла асоціація, проте, до цього ми не бачили насправді цікавих та сучасних підходів до розкриття його історії.

Третє – це загалом українські традиції, наші ремесла, наша мода, наша історична спадщина. Важливо пропагувати це сучасно, без якихось “совкових” підходів та “шароварщини”.

– Чим планували зацікавити відвідувачів і чи вдалося це зробити?

– Додалися ранкова йога і руханки, нічні дійства, облаштували додаткові локації. Кожен, хто заходив на територію парку, обирав для себе, що йому цікавіше. Серед нових локацій – “військовий гарнізон”, де в імпровізованій “битві” виборювали князівство і ставали великими князями. Дітям і дорослим це дуже сподобалося. Новинкою фесту був і конкурс краси серед сестер близнючок – “Короновані вродою”.

Розпочинали захід з кінних змагань. Кінний клуб презентував історію Княжого міста. Рицарські турніри. Все це, повірте, було дуже цікаво.

 

Гості фестивалю смакували різними видами сирів, які виготовили і привезли з Івано-Франківщини.

І вперше під час дійства за допомогою бензопили талановиті різьбярі з дерева виробляли дива. Це вразило відвідувачів. Планується тут парк дерев’яних скульптур, пов’язаних з історією Княжого міста. Згодом. За рік-два.

Запросили на фестиваль готів з нашої дружної Польщі. Вони із задоволенням приїхали та жити у наметовому містечку. І “Княжий” теж буде налагоджувати українсько-польську співпрацю та разом будемо долати будь-які перешкоди.

– Видовищні лицарські бої, вишукано вбрані дівчата у етно-костюмах, кінні змагання, виступи гуртів та багато інших розваг, у тому числі й для дітей – функціональний і гарний майданчик. Однак, чи складно було це організувати, поєднати?

– Поєднання епох – Княжої доби і сучасності – було завданням фестивалю. Всі старалися зробити так, щоб оця межа між одним і другим була якомога менш помітною.

Це – не є так просто. Є багато різних моментів. Але, ми зібрали класну команду, людей, які були вмотивовані не грошима, а – бажанням розповісти про туристичний потенціал навіть самим володимирчанам, гостям з інших міст, та із-за кордону.

– Нічна екскурсія – щось нове, чого не було досі. Хто запропонував втілити таку ідею?

– Пропозицію озвучили під час одного із засідань оргкомітету. Щось подібне хотіли зробити і торік, проте не вистачило часу. Провів екскурсію краєзнавець Сергій Годлевський – людина, яка “закохана” в історію. Його розповіді про минуле дуже цікаво слухати. У Володимирі такий захід відбувся вперше. Підготували його за підтримки працівників Державного історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир”, – Людмили Похожалової і її талановитих акторів. За що їм величезне дякую від усього оргкомітету.

Прийшли побачити нічний Володимир понад 100 людей. Ще жодної подібної екскурсії нічним містом не було. Очікуйте на таку ж і наступного року.

– Чи критикують Вас за цей фестиваль, мовляв, не справа народного депутата організовувати подібне, що це – підкуп виборців у такий спосіб?

– Так, критикують. Сам читав подібні коментарі в соцмережах.

Якщо говорити відверто, можна знайти мільйон способів “дешевше” заручитися підтримкою виборців. “Княжий” – це для людей, яким не байдужа українська культура, український дух, величезний потенціал цього краю. Це – для думаючих людей. Чи можна просто “купити”? Особисто не вірю в це.

Я так само організатор “Бандерштату” вже більше 12 років. То що, у Луцьку, що не в моєму окрузі, теж підкуплюю людей? Повна маячня. Ще один аргумент – фестиваль платний, а не безкоштовний, і ми не просуваємо жодну з партій і жодного з політичних лідерів на заході. Навпаки – віддаляємо людей від політики, аби вони побачили історію свого краю і гарно провели час.

– Фестиваль відбувся без спиртного чи все ж були прецеденти? Якщо так, як вирішували їх?

– “Княжий”, як і фестиваль “Бандерштат”, – безалкогольний. Це – наш принциповий підхід фестивального “життя”.

Територію фестивалю в цьому році обгородили парканом – сіткою. Охорона на території заходу – теж дуже серйозно спрацювала.

Правила фестивалю чітко прописали, і серед них – заборона брати із собою алкоголь і розпивати його на території. От, наприклад, після 18-ої години у перший день при вході на територію дійства (входів було два – ред.) назбиралася чимала «гора» пляшок вилученого алкоголю, який просто на очах у порушників виливали.

Намагалися занести на територію багато спиртного, навіть переливали у пластикові пляшки з-під мінеральної води чи ще якихось напоїв. Навіть переливали в упаковку з-під соку і давали її дитині. Уявляєте, дітям? Так хотілося випити, що давали дитині, щоб занесла? Випивших людей просто виводили з території. Сподіваюся: з кожним роком люди навчаться та звикатимуть, що відпочити можна тверезо під якісну українську музику, забави, літературні гутірки.

На жаль, вандали теж попрацювали під час фестивалю. Наша редакція сайту теж про це писала. Як плануєте з ними боротися?

– Вандалізм у нас зашкалює. Вибачте, за таке твердження. Хтось поламав майданчик, хтось розбив туристичну конструкцію. У ночі з суботи на неділю покрали тюки на території фесту. Викрали вуличні лавки. Хто ці люди? Вони – серед нас. На превеликий жаль.

Пункти підзарядки у вигляді дерев’яних «грибів» почали руйнувати і забирати 25-го червня, наступного дня після фестивалю, коли ще на території працювали організатори, волонтери і був голова місцевої громади. Ви уявляєте? Тому все, що можна було, забрали з території, аби зберегти до наступного року. Залишили дерев’яні лавки. Чотири з них вже немає – вкрали. Надалі всі дерев’яні об’єкти і предмети плануємо, за можливості, передати на баланс Зарічанської ОТГ, оскільки парк – їхній. Голова громади матиме офіційну причину звертатися в поліцію та фіксувати факти крадіжок і руйнування.

Як боротися з вандалами – та ніяк. Ми робимо – вони ламають. Ми ремонтуємо – вони знову ламають. І так доти, доки не відбудеться розуміння того, що створюються блага, які цинічно руйнуються.

– Фестиваль “Княжий”, особисто для Вас, – це комерційний проект?

– Ні! Ті, хто організовує щось подібне, знають, як важко змусити людей прийти і все ж відвідати фестиваль. Часто люди задля комерції гоняться за знаменитими прізвищами виконавців, навіть не задумуючись, що стоїть за цим іменем і чи, дійсно, крім імені, щось там є. “Княжий” існує для того, щоб навчити людей цінувати якісний продукт. Безглуздо говорити про комерційність проекту, якщо вартість дводенного квитка на свято коштує усього 50 гривень, а організатори працюють на волонтерських засадах. “Княжий” – це, перш за все, фестиваль – ідейний. І ми – за якість, за відпочинок без алкоголю, за здоровий спосіб життя!

– Інфраструктура Зарічанського парку, в тому числі завдяки організації на його території такого масштабного етнічного дійства, розвивається. І це помітно. Чи плануєте інші роботи, щоб і надалі розвивати місцевість?

– Ви бачили, яким парк був до проведення “Княжого”? Так от – до річки на більш рівнинну місцевість можна було спуститися тільки однією доріжкою, а далі були непролазні хащі. Викосили траву та вирізали сухостій за допомогою представників зі Зарічанської ОТГ та володимир-волинської міськради.

Проклали у парку бруківку, щоправда, у деяких місцях треба перекласти бруківку на доріжках. Для цих робіт депутати облради підтримали моє прохання і виділили 195 тисяч гривень. Зробили освітлення. Це – вже гроші «соцеконому» – 200 тисяч гривень.

У цьому році у парку “виріс” сучасний дерев’яний дитячий майданчик у “княжому” стилі. Ми поставили його за гроші, які виділяє уряд на пропозицію народних депутатів. Наступного року розширимо територію майданчика, щоб це було дійсно дитяче містечко.

Там протікає річка Луга. У нас є ідея зробити гарну пляжну зону. Територія потребує ще більше освітлення. Все плануємо робити разом з громадою Зарічанської ОТГ.

– Втретє “Княжий” відбудеться?

– Звісно. Ентузіазму та креативних ідей буде не менше. Фестиваль – класний. Хто б і що не казав, але ми будемо, тут і у нас творити й берегти національну культуру. Попередньо плануємо у серпні. Про деталі підготовки та саму програму “Княжого” оргкомітет інформуватиме безпосередньо на сторінці у Facebook.

Фестиваль “Княжий” у цифрах:

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*