Любомльський музей – один із найкращих музеїв Волинської області

19.05.2016 / Новини

У середу, 18-го травня, весь світ відзначав Міжнародний день музеїв. Любомльський краєзнавчий музей теж приєднався до святкування загальноєвропейського та всесвітнього Дня музеїв.

Щоб привітати директора та працівників музею зі святом, прийшло чимало гостей, відвідувачів та любителів історії.

“На сьогодні, наш музей за своїми результатами є одним із найкращих музеїв Волинської області”, – розпочав захід старший науковий працівник музею Юрій Фініковський.

_DSC0433

На початку заходу усім присутнім показали відео про музейну спадщину України та ознайомили з історією Любомльського краєзнавчого музею.

Як розповів Юрій Фініковський, зараз у музеї діють відділи природи, археології, давньої та середньовічної історії, етнографії, новітньої історії та виставковий зал. В основному фонді – більше 24-х тисяч експонатів. До речі, це найбільше серед усіх районних музеїв області.

У Любомльському музеї одні з найбільших колекцій з нумізматики, боністики (колекція паперових грошей – авт.), нагород, іконопису, стародруків, етнографії, предметів народного вжитку, а також колекція фотографій початку ХХ століття.

За свою історію Любомльський музей двічі організовував наукові конференції – у 2001 та 2007 роках. Як виявилось, у майбутньому є великі сподівання, що 2017 році музей організує ще одну таку конференцію, щоб систематизувати матеріал з історії Любомльського краю.

До слова запросили директора Любомльського краєзнавчого музею Олександра Остапюка, який зазначив, що музей розвиватиметься лише за підтримки місцевої влади, а самі працівники зацікавлені у перспективі розвитку музею.

Олександр Остапюк наголосив, що ось уже декілька років актуальним залишається питання нового, більшого приміщення, оскільки фонд музею постійно поповнюється та оновлюється. Висловив думку про те, що Палац Браницьких, який є пам’яткою архітектури національного значення та потребує реставрації, цілком годиться для нового приміщення. Проте там є нюанси та суперечності, які без допомоги влади не вирішити.

Голова Любомльської районної ради Микола Сушик привітав краєзнавчий музей зі святом та подякував за фанатизм до роботи працівників музею, а також зазначив, що районна рада теж зацікавлена в новій будівлі для музею.

_DSC0472До слова також запросили міського голову Любомля Романа Ющука, який долучився до привітань. Роман Ющук побажав музею й надалі розвиватись та вручив директорові фінансову допомогу. Крім того, міський голова наголосив, що допоможе з питанням нового приміщення для музею.

_DSC0483Передав вітання та фінансову допомогу від народного депутата Ігоря Гузя його помічник Ігор Торба.

_DSC0497Заступник начальника відділу культури та туризму Любомльської РДА Надія Синиця нагородила грамотами за сумлінну роботу працівників  музею Юлію Хвас та Юрія Фініковського.

_DSC0502Гарні слова та побажання почули й від депутата Любомльської районної ради Микола Троця, який теж вручив фінансову допомогу директору музею. Троць пообіцяв, що з прикладе усі зусилля для того, щоб музей уже наступного року переїхав у Палац Браницьких.

_DSC0506Громадський активіст Юрій Кальчик подарував музею раритетну родинну книгу, якій уже понад 100 років.

_DSC0520Долучився до привітань і головний редактор районної газети “Наше життя” Сергій Боярчук. Як виявилось, сам головний редактор у минулому вчитель історії, тому старається завжди допомагати музею у примноженні фонду. Олександр Остапюк висловив свою щиру вдячність Боярчуку за те, що на сторінках районки упродовж 5-ти років раз на два місяці виходить рубрика “Краєзнавчий вісник”.

_DSC0509Місцевий краєзнавець Микола Дзей подарував музеєві серп-ніж бронзового віку та фрагмент кістки мамонта.

_DSC0523Віталій Пікульський, учасник АТО, привіз зі Сходу фрагмент скам’янілого дерева та подарував свій особистий військовий кітель.

_DSC0533

_DSC0424 _DSC0428Сподіваємось, що нині так актуальне питання з новим приміщенням для музею вирішиться якомога швидше. А ми, у свою чергу, теж долучаємось до привітань та бажаємо Любомльському музею процвітання, цікавих експонатів та хорошої слави не тільки в області, а й в усій Україні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*