Будні любомльських рятувальників

18.09.2018 / Новини

Сьогодні жоден випуск новин не обходиться без згадки про рятувальників. Тут пожежа, там ДТП, там ще якась надзвичайна ситуація – всюди вони.

У понеділок, 17 вересня, ці мужні люди святкують День рятувальника України, який святкується в той же день, що і день Ікони Божої Матері «Неопалима Купина». Вона вважається покровителькою пожежників і рятувальників.

Головне завдання Служби порятунку виходить із самої назви – рятувати життя. А девіз рятувальників: «Запобігти! Врятувати! Допомогти!» у повній мірі розкриває суть повсякденної діяльності кожного, хто присвятив своє життя захисту людини від руйнівної стихії вогню чи інших природних та техногенних факторів.

«З початку року працівники 10-ої Державної пожежно-рятувальної частини м. Любомля здійснили 76 виїздів на пожежі та загоряння, не рахуючи викликів на інші надзвичайні ситуації, аварійно-рятувальні роботи, на заняття, взаємодії з іншими службами – повідомив головний інспектор Любомльського РВ УДСНС у Волинській області, капітан служби цивільного захисту Микола Лябук.

Умови праці в частині відмінні, говорять пожежники. Є кімната відпочинку, їдальня, де хлопці собі готують, душова кімната, світлиця для навчання та проведення зборів. Вогнеборці працюють добу через три.

Ранок у пожежників розпочинається зі зміни караулу, в якому чергує 5-6 осіб. Перед зміною начальник караулу, що заступає, інструктує підлеглих і перевіряє документи. У водіїв, наприклад, повинно бути при собі відповідне посвідчення, а щодня перед зміною вони проходять медогляд. Після того, як нова зміна бійців заступила на чергування, начальник частини контролює прийом і здачу техніки.

О 10-й — заняття із вивчення характеристики району, розташування об’єктів та джерел протипожежного водопостачання, засвоєння знання з пожежної тактики, медичної, рятувальної, психологічної та гуманітарної підготовки, радіаційного та хімічного захисту. Часом проводяться навчання: заняття в димокамері, наприклад.

О 14-й – обід і знову навчання. В частині проводиться відпрацювання нормативів: робота з рукавами, драбинами і рятувальними мотузками.

Час після занять у рятувальників присвячено догляду за технікою і територією частини.

Після 22-ї проводяться нічні пожежно-тактичні заняття, несення служби в складі внутрішнього наряду, відпочинок особового складу вільного від несення служби. Спати на службі не можна, тому в підрозділі оголошується час відпочинку.

Після підйому і ранкових процедур починається зарядка. Виконавши стандартний комплекс вправ, вогнеборці відправляються приводити в порядок машини і кабінети.

У пожежного караулу майже немає часу для відпочинку, оскільки для всіх є чіткий розпорядок дня.

Втім, розпорядок дня коригується в разі раптового займання. Чотири рятувальники впродовж хвилини повинні бути у повній бойовій готовності і виїжджають за сигналом «Тривога».

До речі, 4 тонни води вистачає на 7-10 хвилин гасіння вогню. Тому не важко підрахувати, скільки тон витрачається на великих пожежах. Якщо займання великого масштабу, на допомогу викликають резервний патруль.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*