Борис Карпус: «У Нововолинську люди і влада живуть у паралельних світах. Відчув, що місто прагне змін»

21.09.2020 / Новини

Борис Карпус, який у Нововолинську кинув виклик Віктору Сапожнікову на виборах мера, цими днями активно спілкується із мешканцями міста. Саме після однієї з численних зустрічей у дворах «Кордон» спілкувався із Борисом Сергійовичем.

— Дуже імпонує активність людей. Приходить чимало містян, питань надзвичайно багато. У мене враження №1 — влада абсолютно не спілкується з громадянами, а люди прагнуть контакту, часто хочуть просто виговоритися, — розповів Карпус про перші зустрічі у дворах Нововолинська.

 

— Про що запитують передусім?

— Це найактуальніші питання щодо комунального сектору. Зазвичай просять вирішити питання, яке стосується будинку чи двору — дитмайданчик, дахи, асфальтування доріжок, мережі, іржава вода, тріщини в будинках… Усе це накопичується роками, з людьми ніхто не говорить. Ми часто вислуховуємо все на світі – навіть про наркоманів у недобудовах.

 

— Знаю, що такі зустрічі — не перша ваша практика…

— Торік з нардепом Ігорем Гузем ми провели 80 зустрічей, всього ж за п’ять років — приблизно 200.  За результатами зустрічі пишемо звернення і запити на місцеву владу, адже це її компетенція.

До речі, відчули, як болить містянам ситуація в Нововолинській лікарні. Люди ділилися своїми історіями про керівництво, дякували, що ми допомогли підняти питання щодо головлікаря Мороза.

— Ви ідентифікуєте проблеми Нововолинська, але увесь час умовним «пожежником» бути не можна. Як дати раду цьому валу запитань?

—  Теоретично це мало б бути делегування повноважень на місця — створення ОСББ, асоціації ОСББ, центрів підтримки і т.п., а кошти мерія мусить спрямовувати саме на підтримку таких самоврядних органів громадянського суспільства.

Якщо ж цього поки немає, то місцева влада мусить сама це робити — іти й записувати все на олівець, виконувати. Це її обов’язок, але ж бачимо, що у Нововолинську люди і влада існують в паралельних світах.

 

— Настрій людей під час зустрічей вловили? 

— 70-80% людей у дворах хочуть змін у місті. Чи підтримають мене? Сподіваюся, що так.

 

— Виборча кампанія виходить у найгарячішу пору. Як проведете її?

— Маю програму, розповідаю і розповідатиму про неї у дворах, на інших зустрічах. А ж до кінця кампанії буду проводити їх. Презентуватиму людям окремі програмні елементи.

 

— Усі ваші пункти вимагатимуть коштів, які в умовах коронакризи і загального спаду економіки, закритих кордонів із Євросоюзом нині важко завести у міський бюджет. Чи маєте програму щодо бізнесу?

— Діалог веду не тільки у дворах. З бізнесом також відбуваються перманентні зустрічі. Секрет простий — «зелене» світло для бізнесу. Хоч левова частка регулювання — це загальнодержавна компетенція, але місцева влада мусить створити максимально комфортні умови. Головне – не заважати і прискорювати усі дозвільні процедури.

Це в інтересах містах, бо бюджет можна збільшити за рахунок ПДФО — оподаткування доходів громадян. Тому влада «приречена» сприяти створенню нових робочих місць. Інший напрямок – єдиний податок. Він додасть грошей в скарбницю, якщо збільшаться обороти в бізнесу, розшириться податкова база.

 

— У Нововолинську досі обговорюють рекордне оновлення стадіону «Шахтар» і запитують — а де проводити уроки фізкультури у школах?

— Немає іншого варіанту, як впливати на нову владу, аби вона будувала міні-стадіончики біля навчальних закладів. Це мусить бути співфінансування — міський і державний бюджети, меценати.

На такі проекти витрачаються кошти бюджету розвитку. Він формується від відчуження комунального майна – нерухомості і землі. Активізуємо цей процес — матимемо кошти на спортмайданчики. Так у моїй програмі і вказано. Ми бачимо приклади майданчиків, які звели в районах щільної багатоквартирної забудови. Вони користуються шаленим попитом, а люди самі дбають за ними, бережуть.

 

Спілкувався Олег Шишко

Зустрічі у дворах:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*