Як засмагати без шкоди для здоров’я: 5 основних правил

04.06.2016 / Статті

Не сидіти на сонці занадто довго, не засмагати з 11 до 16, а після купання кожен раз заново наносити сонцезахисний крем – ці елементарні правила знають всі.

Але є нюанси, про які ви, можливо, не здогадувалися.

healthinfo.ua нагадує 5 правил здорової засмаги.

1. Креми з SPF вище 50 не працюють

Насправді сонцезахисний крем з позначкою SPF 90 або 100 – це фікція. За європейськими стандартами взагалі заборонено писати на упаковці подібних засобів число більше 50. Креми з SPF 100 дають такий самий захист, як і з SPF 50, але коштують вдвічі дорожче.

Купити такий засіб можна – гірше від нього точно не буде. Але немає сенсу платити більше: ефект буде таким же, як і від крему з SPF 50.

2. Підбирайте сонцезахисний засіб під свій тип шкіри

Виявляється, тільки 43% людей знають, що таке SPF і як правильно вибирати сонцезахисні засоби. Насправді все не так складно. Якщо у вас дуже бліда шкіра, ви погано засмагаєте або “згораєте” навіть в тіні, потрібно постійно користуватися засобами з SPF 50.

Якщо ж у вас світла шкіра, але засмага до неї все-таки повільно, але вірно «прилипає», варто вибрати кілька засобів. Перші кілька днів використовуйте всі той же SPF 50, а потім сміливо переходите на SPF 35 або 20.

А ось тим, у кого немає ніяких проблем із засмагою, можна відразу брати креми і масла з середньою або навіть мінімальним захистом – від SPF 30 до SPF 15.

Після засмаги багато хто використовує звичайний крем з відновлювальними властивостями. Це не правильно. Такий засіб дає лише короткочасний косметичний ефект: склад настільки слабкий, що не здатний запобігти зневодненню і лущенню шкіри. Щоб цього не сталося, варто придбати спеціальний крем або лосьйон з написом «after sun». Такі засоби містять потужні комплекси рослинних інгредієнтів, які заспокоюють шкіру і продовжують загар.

Тим, хто дуже погано засмагає, доведеться користуватися кремом з максимальним ступенем захисту все літо. Якщо засмагаєте повільно, беріть два засоби з SPF 50 і 20, а всім іншим можна відразу користуватися кремом або олією з фактором захисту SPF 15. І не забудьте про спеціальний крем після засмаги.

3. Звертайте увагу на склад сонцезахисних засобів

Те, що написано дрібним шрифтом на етикетці, зрозуміло хіба що лікарям і хімікам – всім іншим доводиться вірити на слово консультантам. Однак кожному покупцеві варто знати, що існує три види захисних фільтрів: фізичні, хімічні і натуральні.

Фізичні – оксид цинку (zinc oxide) і діоксид титану (titanium dioxide) – утворюють щільний непроникний шар, що відбиває сонячні промені. Він захищає добре, але може залишити білу плівку на шкірі.

Хімічні фільтри – мексоріл (mexoryl SX і XL), октокрилен (octocrylene), оксибензон (oxybenzone), авобензон (avobenzone), падімат О (padimate O), сулісобензон (sulisobenzone), тіносорб (Tinosorb S і M), октілсаліцілат (octyl salicylate ) та інші – поглинають UV-випромінювання і не дають йому проникати глибше. Якщо у вас чутлива шкіра, то таких засобів варто уникати: при боротьбі з випромінюванням вони виділяють тепло – це веде до підвищення температури шкіри і може викликати алергічну реакцію. Також креми з хімічними фільтрами шкідливо використовувати, якщо ви перебуваєте на сонці більше двох годин.

Натуральні фільтри – це органічні масла, які одночасно відображають і поглинають шкідливі промені. Найвищим фактором захисту мають масла насіння моркви і малини (SPF від 28 до 50), далі йдуть масло зародків пшениці (20), авокадо (15), кокосове і оливкове (від 2 до 8).

Стовідсотковий захист такий фільтр не дає, але в комплексі з фізичними і хімічними «колегами» може працювати дуже ефективно.

Ідеальний засіб ще не винайшли – доведеться вибирати, з якими недоліками ви готові змиритися. Фізичні фільтри підходять для всіх типів шкіри і добре її захищають, але зазвичай залишають білі сліди. Хімічні можуть викликати роздратування або алергію, якщо у вас чутлива шкіра, але всіх інших вони вбережуть від опіків і почервоніння. Натуральні фільтри в чистому вигляді не приносять користі, зате в команді з двома іншими не тільки захищають шкіру від сонця, але і зволожують її.

4. Захищайте волосся

Влітку волосся швидше брудниться. Якщо не хочете мити голову кожен день, потрібно користуватися зволожуючими шампунями для чутливої шкіри голови, а про живильні і відновлюють забути до осені. Або ж купіть спеціальні сонцезахисні засоби, до складу яких входять мінеральні масла, кераміди, жирні кислоти, вітаміни і протеїни. Вони не тільки очищають, але і створюють захисний бар’єр на клітинному рівні і не дають сонця знебарвлювати волосся. Якщо не хочете витрачатися, використовуйте звичайні засоби для фарбованого волосся – вони працюють приблизно так само.

У теплу пору року альтернативою зволожуючим шампунів можуть стати сухі спреї. Вони добре вбирають надлишки жиру, і голова залишається чистою набагато довше. Перед виходом на вулицю нанесіть сонцезахисний спрей (якщо у вас тонке волосся) або крем (якщо волосся нормальне або густі) з SPF – це буде додатковим захистом.

5. Використовуйте декоративну косметику з SPF

Якщо влітку ви користуєтеся косметикою, нехай вона буде з SPF-фактором. Тільки пам’ятайте, що без спеціального сонцезахисного крему вони не дієві.

\

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*