Як уберегти себе у сезон інфекцій: поради лікаря Комаровського

13.10.2016 / Статті

10 простих правил вбережуть від гострого респіраторного захворювання набагато ефективніше, ніж будь-які пігулки і мікстури.

Про це пише Новое время.

У сезон застуд люди хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції — ГРВІ. Розгляньмо основні правила профілактики ГРВІ.

1. Менше людей — менше вірусів. Уникайте людних місць.

2. Концентрація вірусів просто неба в тисячі разів менша, ніж в будь-якому приміщенні, нехай це квартира, шкільний клас чи вагон метро. Сто разів подумайте: а вам туди треба?

3. Чим ближче до людини, тим більше шансів заразитися. Тримайте дистанцію!

4. Побачили (почули) людину з ознаками ГРВІ (кашель, чхання, нежить, закладений ніс) — тримайтеся на максимально можливій дистанції.

5. Руки хворого — джерело інфекції. Поменше рукостискань. Використовуйте рукавички, коли змушені братися за що-небудь у громадських місцях. Особливу увагу зверніть на всі дверні ручки, поручні в міському транспорті.

6. Шанси зустрітися з вірусом особливо великі там, де багато дітей, і там, де багато хворих. Дотримуйтесь особливої обережності, відвідуючи дитячі поліклініки.

7. Вірусні частинки годинами і цілодобово зберігають свою активність в запиленому, сухому, теплому і нерухомому повітрі і практично миттєво гинуть у повітрі чистому, прохолодному, вологому і рухомому. Не перегрівайте! Зволожуйте! Провітрюйте!

8. Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень: температура 16-22°С, відносна вологість повітря — 40-70%. Створіть комфорт у цих межах. Холодно? Одягніться!

9. Мийте руки. Немає можливості — використовуйте вологі гігієнічні та дезінфікуючі серветки.

10. Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення в носові ходи краплі або спреї на основі сольових розчинів (щобільше людей навколо — то частіше). Полощіть рот звичайною водою. Найпростіший сольовий розчин можете приготувати самостійно: 1 чайна ложка солі на 1 літр кип’яченої води.

Пам’ятайте:

– маска не рятує здорового і її не треба носити здоровому — її надягають на хворого і таким чином дещо зменшують його заразність;

– ліків, що зменшують ймовірність ГРВІ, не існує;

– ймовірність ГРВІ зменшують повноцінне харчування, активний спосіб життя, можливість виспатися, посмішка і гарний настрій.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*