Українці все частіше стають жертвами крадіїв

03.08.2016 / Статті

Щодня заробляють на народі сотні мільйонів. 

За півроку 2016- го злочинці пограбували українців на сотні мільйонів гривень! Тривогу б’ють експерти, поліція і навіть торговці електронікою, яким мало не щодня намагаються збути крадене. У причинах різкого зростання крадіжок всіх видів розібралася “Сегодня”.

НЕБЕЗПЕЧНИЙ РІСТ

За даними Міністерства внутрішніх справ, один із найпоширеніших злочинів зараз – крадіжки мобільних телефонів. Наприклад, згідно з даними держреєстру судових рішень, з січня по липень в Україні було винесено понад 180 тисяч вироків, де фігурують крадіжки мобільних телефонів у перехожих і з магазинів. Якщо враховувати, що середня вартість більшості з них – 1200 грн, то виходить, що лише на одних телефонах злодії і грабіжники розжилися на близько 220 млн грн (в минулому році – на трохи більше, ніж 178 млн). “Число крадіжок мобілок дійсно збільшилося.

Наприклад, за минулу добу в одному лише Києві було зареєстровано 28 заяв проти близько 14 крадіжок щодня в минулому році. Тобто в два рази більше!”, – розповіли нам в Нацполіції. Нелегальні продавці електроніки нам зізналися, що за останні місяці їм приносять все більше підозрілих речей. “Буває, що одна людина приносить за день два телефони, віддає їх за копійки”, – каже продавець мобілок зі столичного радіоринку на Караваєвих дачах.

За даними Нацполіції, в порівнянні з минулим роком, наприклад, в столиці, фіксують приріст (з січня по липень включно) за всіма видами крадіжок: за кишеньковими – на 1272 випадки (з 2086 до 3358 випадків), квартирними – на 1 340 (з 3639 до 4979), за транспортними – на 2932 (зі 1915 до 4847).

АВТО

Втім, як нещодавно заявляла глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе, поліції вдалося досягти зниження автовикрадень, і привела в приклад дані: якщо в великих містах за добу викрадали 16-17 авто, то зараз є дні, коли викрадають лише п’ять. У першому півріччі 2015 року була викрадено близько 6000 одиниць транспорту, а тільки за перший квартал нинішнього – понад 2500 одиниць. У Нацполіції на початку року заявили про зростання викрадень на 20% і додали, що одним з головних пріоритетів протягом 2016-го стане боротьба з такими крадіжками. За словами експерта та екс-правоохоронця Валерія Кура, викрадачі за день лише в одному місті заробляють на крадіжках авто мінімум 1 млн 200 тис. грн (середня ціна одного авто – 375 тис. грн, а число викрадень в день – п’ять).

ПРИЧИНИ

У МВС називають кілька ключових причин такої сумної статистики: дефіцит слідчих, їх завантаженість (до 550 справ на одного співробітника в великих містах), дефіцит оперативних працівників, а також засилля зброї в країні через конфлікт на Донбасі. “Слідчі підрозділи зараз оновлюємо, набираємо дільничних інспекторів. Впевнені, що незабаром криміногенна ситуація покращиться”, – обіцяють в МВС.

Чепуруни, приїжджі і люди з Кавказу

Портрет середньостатистичного домушника і дрібного злодія за останні два роки змінився. “Крім тих “щипачів”, які працювали раніше і залишилися неспійманими, з’явилися дилетанти. У цій категорії в основному – люди середнього віку, яких на крадіжку грошей змусили йти безгрошів’я і безробіття. Серед них – невеликий відсоток приїжджих, які переселилися до великих міст з провінції”, – розповіли нам в МВС.

Як розповіли патрульні і в поліції охорони, нерідко крадіжки відбуваються спонтанно: “Наприклад, побачив злодій в трамваї відкритий рюкзак з грошима і не втримався. Або ж побачили на сходовому майданчику велосипед і вже через годину-другу продали його скупникові. Якщо злодія спіймали, то йому загрожує або 850 грн штрафу, або до 3 років в’язниці. Серед домушників чи не кожен третій – представник кавказької національності, який намагається жити, не працюючи. А недавно зловили банду українців, які, усипляючи пильність консьєржки, під’їжджали до багатоповерхівки на іномарці, одягненими в ділові костюми. Але зовнішній лиск їм не допоміг”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*