ТОП-7 способів догляду за посмішкою від стоматолога

28.10.2016 / Статті

Існують прості правила, дотримуючись яких можна перетворити свою посмішку на предмет заздрості усіх навколо. Буде потрібен час, увага і систематичність.

Усмішка вже давно по праву визнана одним з факторів, що впливають на сприйняття людини. Хтось користується нею як знаряддям нетворкінгу, хтось – як своєрідною «фішкою» свого образу, інвестуючи в усмішку нечувані суми. Однак, існують прості правила, дотримуючись яких можна перетворити свою посмішку на предмет заздрості усіх навколо. Все що потрібно – час, увага і систематичність.

1. Правильне харчування – звучить банально, але саме від нього залежить стан здоров’я, до того ж не тільки стоматологічного. Серед основних гастрономічних заповідей з догляду за посмішкою, звичайно ж, збагачення раціону молочними продуктами, які є натуральним джерелом кальцію в організмі. Для здорової, а звідси й красивої посмішки добре підійдуть сир, твердий сир та інші продукти, що містять молочну сироватку.

Природним масажером ясен можуть бути морква і яблуко, вони ж допоможуть очистити зуби від м’якого нальоту після прийому їжі. Зміцнюють зубну емаль фосфоровмісні злаки, м’ясо, морепродукти і горіхи. Останні, до речі, теж багаті кальцієм. Хоча, незважаючи на високий вміст мінералів, горіхи дуже підступні: один невірний укус – і ви ризикуєте залишитися без зуба, або як мінімум його частини. Тому, якщо є можливість, горіхи краще дробити на дрібніші шматочки, або ж кусати повільно, а жувати обережно.

Якщо правильне харчування з якихось причин пройшло повз вас, і є ймовірність «недобору» корисних речовин із продуктів харчування, варто звернути увагу на харчові добавки з цитратом кальцію і вітаміном D3.

2. Їж, пий, жуй – таку установку ми щодня чуємо по телебаченню. Чи є користь від жувальної гумки або це звичайний рекламний міф? Користь є, якщо жувати її протягом 3-5 хвилин відразу після їжі, завдяки чому можна очистити зуби від залишків їжі. Мабуть, це єдиний толк. Захист від карієсу, практично рівноцінна альтернатива чищенню зубів і відбілювання посмішки – просто красиві рекламні слогани. Пам’ятайте, що надмірне захоплення жуйкою призводить до гастриту і виразки через постійне виділення шлункового соку. Плюс до всього, жуйка і пломби – речі несумісні. Тому, щоб залишитися з пломбами і не заробити собі захворювання шлунка, використовуйте жувальну гумку відразу після прийому їжі протягом декількох хвилин, після чого «пройдіть» міжзубні проміжки зубною ниткою.

3. Вплив алкоголю в принципі згубний для здоров’я всього організму. Що стосується зубів, він гальмує правильне засвоєння мінеральних і корисних речовин із продуктів харчування, таким чином впливаючи на стан зубів і їх стійкість до карієсу. Тому, перш ніж замовляти коктейль в барі, подумайте, скільки корисних речовин і вітамінів він “вимиє”. Чи варте хвилинне задоволення пошкодженої емалі і, як наслідок, вразливих зубів? Не забувайте, що алкоголь, навіть невинне вино, впливає і на колір зубної емалі.

Зуби фарбують і чай з кавою, що містять кофеїн. Але любителі цих напоїв можуть спати спокійно – від них шкоди для вашої посмішки куди менше, ніж від алкоголю. Убезпечити свою посмішку від вицвітання допоможуть спеціальні відбілюючі пасти, які містять абразивні й полірувальні частинки, що очищають поверхню зубів. Але застосовувати такі пасти варто акуратно, з перервами на кілька місяців: досить агресивний склад сприяє розвитку підвищеної чутливості зубів.

4. Правила гігієни порожнини рота ніхто не відміняв: пам’ятаємо, що зуби потрібно чистити мінімум два рази – зранку і ввечері, а якщо є можливість – після кожного прийому їжі. Не забуваємо про зубну нитку, яка безпечно видаляє наліт з важкодоступних для зубної щітки областей, тим самим запобігаючи проблемам ясен. Також важливо чергувати зубні пасти та щітки: так, цілком логічно вранці використовувати електрощітку і пасту з фтором, а ввечері – мануальну щітку і пасту для ясен. Самі щітки рекомендується міняти раз на три місяці.

5. Менше нервів. При стресових станах виникає таке захворювання, як «бруксизм» – простіше кажучи, зубний скрегіт і неконтрольоване стиснення жувальних м’язів під час сну. Звідси стертість зубів, відколи пломб і керамічних реставрацій. Якщо помічали за собою таке явище – вам треба до стоматолога. Хороша новина – це лікується за допомогою спеціальних нічних кап або оптимізації прикусу шляхом протезування.

Крім цього, стреси сприяють розвитку карієсу (заїдання солодким) і руйнування емалі (запивання алкоголем). Тому стреси нам ні до чого.

6. Не перестарайтеся з відбілюванням. В інтернеті «гуляє» безліч народних рецептів відбілювання зубів у домашніх умовах. Найпоширеніший – «гримуча суміш» із перекису, соди і лимонного соку. Від одного тільки перерахування компонентів стає страшно, а насправді ще й дуже небезпечно, тому що всі інгредієнти в комплексі володіють високою кислотністю.

Найчастіше результатом такого домашнього відбілювання стають пошкоджена кислотним некрозом емаль і гіперчутливість зубів. Відбілювати зуби вдома без ризику їх втратити можна за допомогою професійних методик. Наприклад, спеціальний гель і капа, що надягається на ніч, дає досить помітний результат вже через тиждень.

7. Не забувайте про візити до стоматолога. Візьміть за правило раз на півроку відвідувати стоматолога для планового огляду, навіть якщо нічого не турбує. Тільки лікар зможе запобігти проблемам ще на ранній стадії. А сучасні технології, що постійно розвиваються, дозволяють зробити посмішку не тільки здоровою, а й красивою. Ще якихось 5-7 років тому складно було уявити, що сконструювати посмішку від А до Я можна повністю на комп’ютері. Нині ж 3D-моделювання посмішки є однією з найпоширеніших у світі процедур естетичної стоматології.

Як бачите, нічого страшного, складного і головне болісного в процесі догляду за своєю посмішкою немає. Правильне харчування, здоровий спосіб життя, менше стресів, систематична діагностика – і ви володар здорової та красивої усмішки.

Джерело: Новое время

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*