Дев’ять медичних причин хронічної втоми

29.09.2017 / Новини, Статті

Ви можете списувати свою втому на наслідки переходу на осінній час, шалено зайнятий графік або звичайне почуття ліні, але справжньою причиною може виявитися одна з перерахованих нижче проблем зі здоров’ям.

Readers Digest зібрав дев’ять медичних причин хронічної втоми:

Анемія

Коли ви приходите до лікаря і скаржитеся на постійне відчуття втоми, першим, що зазвичай перевіряють, є анемія або розлад щитовидної залози, тому що їх можна визначити за аналізами крові, говорить доктор Амі Шах.

“Коли пацієнт говорить: “Я втомився”, це широке поняття і може включати так багато всього, але якщо хтось скаже: “Я втомився і відчуваю брак повітря”, або: “Мені складно займатися спортом” це схоже на ознаки анемії”. Анемія – це коли ваша кров не переносить достатньої кількості кисню в частини вашого тіла, і найбільш поширеною причиною анемії є недолік заліза. Ті, хто страждає на анемію, можуть також відчувати холод, запаморочення, дратівливість, мати головні болі, а також втому.

Проблеми з щитовидною залозою

Якщо у вас є проблеми з щитовидною залозою, наприклад, її недостатня активність (гіпотиреоз), на додаток до втоми ви також можете відчувати, що ваша шкіра дуже суха, а також страждати від нестачі енергії, каже доктор Шах. Гіпотиреоз – це стан, який виникає, коли ваша щитовидна залоза не виробляє достатньої кількості важливих гормонів. Жінки більш схильні до захворювання на гіпотиреоз. Аналізи легко діагностують проблему, і якщо її виявляють, лікар може призначити синтетичний гормон щитовидної залози.

Переддіабет або діабет

Коли у вас високий рівень глюкози в крові, кровообіг може бути загальмований, тому клітини не можуть отримати необхідні їм кисень і поживні речовини, і ви відчуваєте втому, говорить сертифікований медблогер Девід Сперо. Низький рівень цукру в крові також призводить до втоми, оскільки для роботи клітин недостатньо палива, говорить він. Якщо високий рівень глюкози викликає запалення судин, таке хронічне запалення також може викликати у вас втому, кажуть медики. Пройдіть дослідження, щоб підтвердити або спростувати серйозний діагноз.

Депресія

Якщо ви відчуваєте себе втомленим весь час, не хочете вставати з ліжка вранці або маєте проблеми зі сном, ви можете страждати від депресії. Ваш лікар може провести скринінг, щоб визначити, чи відчуваєте ви постійний депресивний розлад чи впливає стрес або алкоголь на ваш емоційний стан. “Депресія, зловживання алкоголем і втома дуже тісно пов’язані”, – говорить Шах. Іноді люди лікують депресію алкоголем, а потім відчувають втому, пояснює вона. Якщо ви думаєте, що хтось із близьких, має психічний розлад, навчитеся допомагати йому справлятися з депресією.

Харчова чутливість

Ваш кишечник повинен бути щільною трубкою з клітин, з якої нічого не потрапляє назовні, говорить доктор Шах.

“Якщо ви погано харчуєтеся, їсте особливо багато оброблених харчових продуктів, клітини кишечника можуть стати більш пухкими, втрачати щільну структуру, і білки, які не повинні проникати в кровотік, потрапляють в кров і провокують запалення”, – говорить вона. Запалення може проявлятися як здуття живота, втома, примхливість, головні болі або збільшення ваги. Якщо у вас є чутливість до їжі (до таких продуктів, як пшениця і молочні продукти), ви можете відчувати втому, спостерігати висип, здуття живота.

“Немає ніякого реального тесту на чутливість до їжі”, – говорить Шах. Наприклад, є сім станів, які можна помилково прийняти за глютенову непереносимість. Усунення з раціону можливих винуватців, а потім, повільне повернення їх в їжу, може допомогти вам визначити, до чого ви чутливі. Якщо ви видалите всю пшеницю з раціону і відчуєте себе чудово, а потім додасте її назад і відчуєте млявість, це може бути контрольною ознакою харчової чутливості до пшениці.

Синдром надниркової втоми

“Синдром надниркової втоми не є терміном західної медицини, це термін функціональної медицини, і багато західних лікарів не визнають це медичною проблемою”, – говорить Шах і додає, що його важко виявити за допомогою лабораторних тестів. Швидше за все, він виявиться на тестах як надниркова недостатність, або ендокринний чи гормональний розлад, що виникає, коли наднирники не виробляють достатню кількість певних гормонів. Цей дисбаланс гормонів може бути викликаний стресовою ситуацією в вашому житті, наприклад, сімейними проблемами чи постійним стресом на роботі, відсутністю сну, надмірним навантаженням, поганою дієтою або зловживанням наркотиками або алкоголем, каже доктор. Ці обставини можуть підвищити рівень гормону стресу, а потім в кінцевому підсумку залишити вас виснаженими.

Інфекція

Лікарі часто перевіряють пацієнтів на хронічну інфекцію як причину втоми через такі інфекції, як вірус Епштейна-Барра (мононуклеоз) або хвороба Лайма. Обидві ці проблеми можуть проявлятися з симптомами сильної втоми.

Апное сну

Якщо ви страждаєте на апное уві сні, ваше горло починає закриватися під час сну, тому люди з цим захворюванням схильні хропіти. Недоотримання достатньої кількості кисню звучить страшно, але ваш мозок не дозволить вам задихнутися. “Мозок помічає, що ви не позбавляєтеся CO2, і він дуже швидко прокидається”, – говорить директор Центру медицини сну в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго Ліза Шівіс. Це добре для вашого процесу дихання, але погано для вашого відчуття втоми. Незважаючи на те, що ви продовжуєте прокидатися, ці моменти неспання занадто короткі, тому ви не зрозумієте, чому такі виснажені наступного дня.

Серцева недостатність

За інформацією Американської асоціації захворювань серця, коли у вас серцева недостатність, серце не в змозі впоратися з потребами організму в крові. Ваше тіло почне відводити кров з тканин тіла, щоб забезпечити живлення життєво важливих органів. При зменшенні припливу крові до м’язів ніг, навіть повсякденна активність може відчуватися стомлюючою. Крім того, кров затримується у ваших венах, що призводить до раптових зупинок дихання.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*