З квітня почнуть об’єднуватись громади на Любомльщині

09.03.2016 / Статті

До квітня жителі Любомльщини мають визначитись в яку громаду хочуть й на яких засадах. Про це нещодавно говорили у Любомлі. Там відбулась нарада між головами сільрад та очільниками районної ради щодо створення добровільних об’єднаних громад.

Під час тривалої полеміки відкинули пропозицію створення однієї великої громади на базі району. Переважно сільські голови не виявляли бажання об’єднуватись із теперішнім районним центром: у місті одне бачення проблем, у селі – інше. Натомість до Любомля погодились приєднатись Куснище та Запілля.

Чи не найбільше пропозицій пролунало щодо створення Вишнівської громади. Змагались між собою за право стати територіальними центрами громад Рівненська та Гущанська сільради.

«Той перспективний план, який був поданий нашим районом, по-ідеї реалізованим не буде. Зокрема, через надмірне «перетягування канату» очільниками кожного із сіл. В одній громаді коштів більше, в іншій є відповідні адмінприміщення», – прокоментувала заступник голови Любомльської районної ради Ганна Сачук.

Нагадаємо, що згідно перспективного плану, на Любомльщині мали б формувати Головненську, Гущанську, Любомльську громади. Але жоден сільський голова на нараді не підтримав його реалізацію.

За словами голови Зимнівської об’єднаної громади В’ячеслава Католика, який прибув на зустріч поділитися власним досвідом, насправді де буде центр громади не так важливо. Головне, щоб віддалені села не були відірвані від центрів надання адміністративних послуг. Саме кількість та розташування ЦНАПів стануть головним досягненням децентралізації.

У результаті голови місцевих рад домовились до 1 квітня провести збори громадян щодо об’єднання громад у своїх населених пунктах, внести відповідні рішення в порядок денний на сесії сільських рад, і подати пропозиції в районну раду.

«Мусимо стимулювати села до об’єднання. До цього часу ніхто нічого не зробив в районі. Насамперед, про це якомога швидше мають подумати «бідні» сільські ради. Зокрема, Столинсько-Смолярська сільрада нині є проблемною. Там вже не мають фінансування на заробітні плати. І що робити районній раді тепер? На наступній сесії прийдеться більше всього виділяти їм кошти, щоб не було заборгованості. У другому півріччі таких сільрад буде значно більше», – наголосив Микола Сушик, голова Любомльської районної ради.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*