15 популярних міфів про здоров’я, у які не варто вірити

14.08.2016 / Статті

Існує безліч медичних «фактів» і бабусиних мудростей, які люди помилково вважають правдивими.

Морква поліпшує зір в темряві, плавання після їжі викликає судоми, а на день потрібно випивати вісім склянок води? Ці та багато інших поширених тверджень вводять людей в оману, пише Новое время.

15 популярних міфів про здоров’я виглядають так:

1. Швидко піднята з підлоги їжа не вважається такою, що впала. Існує думка, що якщо людина підняла з підлоги їжу, яка лежить там менше п’яти секунд, то на ній не встигають зібратися мікроби. Звичайно, безпека вживання продуктів, що впали, залежить від чистоти поверхні, на якій вони опинилися, однак забруднити їжу бактерії можуть протягом мілісекунд.

2. Вживання шоколаду призводить до появи вугрів на шкірі. Вчені провели експеримент, в рамках якого протягом місяця одну групу добровольців годували шоколадними цукерками, а другу – ні. По закінченню експерименту між станом шкіри обох груп не було жодної різниці.

3. Хто яблуко за день з’їдає, у того лікар не буває. Багато людей впевнені, що одне яблуко на день вбереже їх від усіх хвороб. Яблука – це корисні плоди, багаті на клітковину і вітамін С. Але, на жаль, це не панацея від усіх недуг.

4. Натуральний цукор, наприклад, мед корисніший за оброблений. Високофруктозний кукурудзяний сироп, цукор і мед насправді однаково шкідливі. Які б солодощі ви не обрали, стежте за розміром порції, не переїдайте.

5. Кава уповільнює ріст людини. Більшість дослідників не знаходять жодного зв’язку між споживанням кофеїну і ростом кісток у дітей.

6. Коли болить горло, морозиво їсти не можна. Вчені з американської клініки Майо зазначають, що заморожені молочні продукти насправді можуть зменшувати біль у горлі. Крім того, під час хвороби люди часто відмовляються від їжі, а вживання морозива принесе хоч якийсь запас калорій та енергії.

7. Цукор і шоколад є афродизіаками. У середині XIX століття вважалося, що солодощі підвищують сексуальне бажання. Однак сучасна наука не дає ніякого підтвердження цьому припущенню.

8. У людини є п’ять почуттів. Зір, нюх, смак, слух і дотик – це далеко не всі можливості людського організму. Також ми володіємо балансом, температурою, пропріоцепцією – здатністю відчувати положення частин власного тіла відносно одне одного, ноціцепцією – відчуттям болю.

9. Вживання моркви допомагає бачити в темряві. Морква дійсно корисна для здоров’я очей, але цей овоч не зробить вас всевидячим вночі.

10. Волосся і нігті продовжують рости після смерті. Ні, цього не відбувається. Оскільки м’язи і шкіра мертвої людини стискаються і зсихаються, на фоні цього створюється враження, що волосся і нігті стали довшими.

11. Від жаб з’являються бородавки. Ні, не з’являються. Бородавки можуть виникнути тільки від контакту з людиною, яка переносить в організмі папіломавірус.

12. Клацання пальцями викликає артрит. Якщо ви хрустите кісточками пальців, це може викликати тільки роздратування оточуючих, але не артрит.

13. Алкоголь і кава позбавляють від похмілля. Спиртне не допоможе вам зранку після вечірки почуватися краще. Те ж саме стосується і кави. Кава діє як сечогінний засіб і зневоднює організм, тому лише продовжує похмілля.

14. Нові клітини людського мозку не ростуть. Люди не народжуються з усіма клітинами головного мозку одразу. Процес формування нових клітин мозку називається нейрогенез і може відбуватися навіть у зрілому віці.

15. Мікрохвильова піч викликає рак і порушує серцевий ритм. Мікрохвильова піч просто нагріває їжу. Рак викликають зовсім інші випромінювання, наприклад, ультрафіолетове випромінювання сонця може провокувати розвиток раку шкіри. Також, на відміну від магнітів, мобільних телефонів, металодетекторов, мікрохвильовка не впливає на ритм серця.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*