10 продуктів, які ви їсте не правильно

05.07.2016 / Статті

Є корисні продукти, які багато хто вживає  неправильно.

Всі ці продукти вам дуже добре відомі. І зрозуміло,що  ви вмієте їх готувати. Але як зробити це дійсно правильно, щоб не втратити жодного вітаміну і мікроелементу? Щоб крім смаку організм отримав ще й максимальну користь? У кожного з цих продуктів є свій маленький секрет, портал healthinfo.ua  розкриває секрет таких продуктів.

1. Брокколі

В одному з найкорисніших продуктів на планеті  міститься вітамін C, хлорофіл, антиоксиданти, клітковина, речовини, що знищують ракові клітини, і ще багато інших необхідних організму мікроелементів. Як їх всі зберегти? Китайські вчені в 2009 році встановили, що найкраще вживати цей продукт в сирому вигляді або приготувавши на пару. Ніякого  смаження, гасіння і запікання. Навіть дві хвилини, проведені в овочевому бульйоні, “вб’ють” частину корисних властивостей брокколі.

2. Полуниця

Солодка соковита ягода, багата клітковиною, антиоксидантами і вітаміном C.  Ви, напевно, зараз подумали: «Що з нею щось може бути не так? Полуницю  готувати не потрібно – їж і радій! ». Але і тут є свої нюанси: коли принесете додому кошик цієї ягоди, не поспішайте відразу всю її мити і відривати хвостики (останнє особливо важливо). Багато корисних речовин, що входять до складу полуниці, дуже чутливі до світла і кисню. Коли ви ріжете її або чистите від хвостиків, частина вітаміну C і деяких інших мікроелементів просто випаровується.

І ще одна важлива річ, на яку варто обов’язково звернути увагу: купуйте полуницю тільки в сезон. Корисну ягоду взимку в нашій країні ви навряд чи знайдете.

3. Чорний чай

Улюблений багатьма напій відмінно втамовує спрагу і має безліч переваг. Хтось його п’є просто так, іншим подобається додати ложку меду і скибочку лимона, а для третіх немає нічого смачнішого, ніж чай з молоком. І ось саме останніх ми і хочемо попередити: дослідження показали, що взаємодія цих двох рідин знищує частину корисних властивостей (особливо тих, що позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи). З чайними антиоксидантами нічого не трапиться, а ось катехіни, вступивши в контакт з молочним білком, ускладнять його засвоєння організмом.

4. Насіння льону

Усередині цих маленьких зерняток ховається справжній скарб – клітковина  і омега-3 жирні кислоти. Всі корисні речовини містяться саме всередині цього продукту, через що людський організм не завжди може їх повністю засвоїти. Додавши ложку насіння до йогурту, в смузі або енергетичний батончик, ви навряд чи пізнаєте всі його цінні властивостіі. Як же бути? Більшість експертів здорового харчування радять перемелювати насіння льону в порошок (або відразу купувати їх саме в такому вигляді). При такій обробці порушується тільки оболонка і текстура продукту (що вам, власне, і потрібно), а всі корисні речовини, навпаки, розкриваються на повну.

5. Спаржа

Під час дослідження з’ясувалося, що під час відварювання частина вітаміну C (за який, в тому числі, так цінують цей продукт) розчиняється в воді. Дієтологи радять готувати спаржу на пару. Вона повинна бути ніжною і трохи хрусткою, а не розвареною і м’якою – так ні один корисний елемент не пропаде дарма. І ще один маленький секрет: не виливайте воду з пароварки після приготування спаржі – в ній залишається багато вітамінів і мінералів. Цей «бульйон» можна потім додати в суп або соус.

6. Часник

При механічному руйнуванні часнику утворюється хімічна сполука аліцин, що пригнічує розвиток ракових клітин, бактерій і грибка в організмі. І якщо вітамін C, що також входить до складу часнику, втрачає частину своїх корисних властивостей при взаємодії з повітрям, то аліцин – навпаки. Досвідчені шеф-кухарі радять дрібно нарізати або розчавити зубчик, залишити його на 10 хвилин в стороні, щоб усі корисні властивості продукту встигли розкритися і активуватися, і тільки потім додавати в салати, в каструлю з супом або на сковороду з м’ясом.

7. М’ясо на грилі

Під час приготування м’яса на високих температурах з великим  жаром виробляються шкідливі канцерогени. І ніколи не покладайтеся на шкірку – завжди перевіряйте температуру всередині м’яса термометром. Це просте правило не тільки виключить ймовірність вживання недостатньо готового продукту, але і допоможе уникнути харчового отруєння.

8. Помідори

Звичайно, немає нічого смачнішого, ніж свіжий помідор. Особливо коли ось-ось почнеться дачний сезон і вони ростуть просто на грядці.  Вітаміни та інші корисні речовини присутні і в сирих овочах. Але щоб отримати лікопін – фітонутрієнт, що допомагає запобігти розвитку серцево-судинних та онкологічних  захворювань – томат потрібно піддати тепловій обробці, тобто зварити, посмажити або запекти. Вчені встановили, що максимальний вміст антиоксидантів в цьому продукті досягається при його температурі 90 ° C. Кращий варіант для літніх пікніків – приготувати салат з овочів-гриль, додавши до помідорів, баклажани, солодку цибулю і болгарський перець.

9. Йогурт

Іноді, відкривши стаканчик грецького йогурту, ви можете помітити зверху трохи рідини, від якої хочеться скоріше позбутися. Більше ніколи так не робіть! Ця рідина – сироватка, в якій міститься багато білка, вітамін B12, кальцій, фосфор і інші мінерали. Просто швидко розмішайте йогурт ложкою і збережіть всі ці корисні речовини всередині.

10. Крупи і боби

Необроблені зерна і сушені боби (мова саме про них, а не про всі крупи) містять у своїй оболонці фітати – антиоксиданти, які, вступаючи в контакт з вітамінами і мінералами, заважають організму їх повністю засвоїти. Вихід із ситуації простий – перед приготуванням замочіть зерна і боби на ніч (або хоча б на пару годин) у воді. По-перше, це допоможе позбавитися від частини фітатів, а по-друге, спростить роботу шлунку і кишечника. І не хвилюйтеся: всі корисні речовини (серед яких цинк і залізо) при цьому нікуди не зникнуть, а навпаки, тільки краще і швидше засвояться організмом.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*