Їжте вишні та шовковицю – це ліки та суперфуд, – Уляна Супрун

09.06.2019 / Новини

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook розповіла про користь ягід шовковиці, вишень та черешень.

Виявляється, шовковиця – модний суперфуд, а не сміття під ногами. А вишні – це не просто начинка для пирогів чи сировина для наливки, а й альтернатива снодійного. Про справжню функціональну їжу, що росте на наших подвір’ях.

Шовковиця багата на розчинну і нерозчинну клітковину і менш калорійна, ніж яблучний сік чи молоко. Якщо ви їсте щось солодке – подбайте про споживання клітковини. Так рівень цукру не зростатиме стрімко, а кишкові бактерії будуть щасливі і віддячать синтезом вітаміну В1″, – порадила Супрун.

Вона також зазначила, що все яскраве нам корисне. За її словами, чорна і червона шовковиця багаті на поліфеноли, а за своїм складом нагадують червоне вино і каву. Вони потрібні для здоров’я судин та захисту молекул від пошкодження вільними радикалами.

  • Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність атеросклерозу. Щоб відчути результат, слід принаймні 6 тижнів їсти по 45 грамів шовковиці.
  • Шовковиця може покращувати рівень цукру натщесерце. Показано це, щоправда, на щурах. У здорових людей шовковиця покращує чутливість до інсуліну.
  • Шовковиця захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Водночас, наголошуємо, що це жодним чином не робить шовковицю ліками, тим більше від раку.
  • У шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е.
  • Ягоди шовковиці можна сушити як родзинки або заморожувати.

Вишні та черешні теж не пасуть задніх. Їх розглядають як нутріцевтики – продукти, що мають певні лікарські властивості і призначені для регулярного вжитку. Так і запам’ятайте – черешня це ліки”, – підкреслила Уляна Супрун.

Таким чином, вишня і черешня запобігають деформації кісткової тканини в дітей з ожирінням, і ці кісточкові радять їсти всім дітям.

Антоціани вишень – пігменти, що роблять її червоною – пригнічують ферменти циклоокисгенази. Так само, як ацетилсаліцилова кислота. А це значить, що вишні мають протизапальну дію і можуть зменшувати больовий синдром.

Ці ж сполуки активують автофагію в разі жирового переродження печінки, не пов’язаного з алкоголізмом.

Огляд у науковому журналі Nurtients повідомляє, що вишні покращують стан людей із остеоартритом, зменшують оксидативний стрес і запалення, знижують тиск і сприяють відновленню м’язів.

До слова, вишні та черешні варто їсти проти ночі. Завдяки високому вмісту мелатоніну вони покращують сон.

“Якщо вишні, черешні чи шовковиця ростуть у вас на подвір’ї, просто помийте руки з милом, перш ніж вийти на полювання за мелатоніном та антоціанами. Якщо ви купуєте фрукти, неодмінно мийте їх. Після фруктів варто прополоскати рота водою, щоб змити кислоту. Пам’ятайте, що варення чи наливки – не найкращий спосіб переробки ягід та фруктів. Краще сушити чи заморожувати все те, що ви не змогли з’їсти влітку”, – порадила Супрун.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*