Любомльський та Шацький райони – серед “найгрибніших” на Волині (ФОТО)

27.09.2017 / Новини

В Україні традиційно кінець літа та осінь – сезон масового збирання грибів. Волинь у цьому плані – чи не найбагатша на білі, польські, червоноголовці, маслята, опеньки. Цього року урожай – рекордний.

Тож тисячі волинян – поодинці, родинами, колективами – їдуть на вихідні у лісові масиви, щоб заготувати унікальний білковий корм на зиму, особливо ж – на великопостні дні, – інформують у прес-службі волинського лісгоспу.

Серед найгрибніших  у нашому краї –  Шацький та Любомльський райони. Але польські, сироїжки, решетняки, моховики, зонтики зустрічаються по всій території області.

Тихе полювання в Україні – безкоштовне. Втім, це не знімає напруги з лісівників, які, як і в ягідну пору, намагаються контролювати перебування людей у лісі, щоб вберегти зелені насадження від пожеж та засмічення. Нерідко буває, що грибники блудять і без сторонньої допомоги не можуть потрапити до своїх автобусів чи авто. То ж у зв’язку з грибним сезоном клопотів лісівникам значно додається.

Тривогу викликають також повідомлення МОЗ про отруєння грибами, тому начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко з метою уникнення отруєнь грибами вирішив провести лісові «грибні уроки» в навчальних закладах та серед населення області.

Волинські лісівники не тільки підказують усім бажаючим грибникам, де і які гриби краще збирати, а й самі залюбки цим займаються.

У шести консервних цехах, підпорядкованих Волинському ОУЛМГ, здійснюється переробка грибів. Цим зокрема займаються переробні цехи ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «СЛАП «Любешівагроліс», ДП «Ковельське ЛГ», ДП «Цуманське ЛГ», ДП «Колківське ЛГ». Найбільшу частку грибного врожаю переробляє консервний цех ДП «Маневицьке ЛГ».

Перевірена технологія і стандарти дають змогу лісовим консервникам готувати якісний продукт, що йде у мережу вітчизняних «Лісовичків», супермаркети та на експорт за кордон. Зараз, порівняно з вісімдесятими роками минулого сторіччя, обсяги заготівлі і переробки дещо зменшено, але керівництво галузі ставить завдання нарощувати їх різноманіття і кількість, адже це не тільки додатковий економічний ресурс галузі, а й реальний вклад у харчову промисловість держави. Тим більше, що такими цехами при лісогосподарських підприємствах сьогодні може похвалитися тільки Волинь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*