Європейські перспективи Володимира: гойдалки для дорослих, фонтан і велодоріжки

У Володимирі-Волинському мало приділяють уваги велоінфраструктурі. Попри те, що нові норми ДБН вже включають у себе відповідні вимоги до облаштування окремих доріжок та парковок – у Княжому місті вона практично відсутня.

Таку думку в студії видання «КОРДОН» озвучив ландшафтний дизайнер, урбаніст Андрій Гнатюк.

«Коли у нашому місті з’явиться багато електросамокатів, гіробордів чи сігвеїв, а наше місто не буде до цього підготовлене – владу автоматично запитають, що ви робили до того і як планували розвивати місто. З появою електротранспорту у багатьох в т.ч. європейських містах змінюють концепції розбудови, впроваджують місця для зарядки електромобілів. Якщо брати європейський приклад благоустрою і містобудування, то, на мій погляд, нашому місту не вистачає затишку і продуманої велоінфраструктури. У нас зроблена велодоріжка лише на вулиці Ковельській, але це важко назвати велоінфраструктурою. Наші вулиці є досить широкими і є можливість виділити 1,5 метра смуги для облаштування безпечної доріжки для велосипедиста», – розповідає Андрій Гнатюк.

Питання, на якому акцентує увагу урбаніст – це концепція облаштування публічних місць і вулиць.

«У Радянському союзі яким було планування міста – вся інфраструктура полягала в тому, щоб з точки А перенести в точку Б певну кількість людей. А європейський підхід – це публічний простір, де ви пересуваєтесь містом комфортно: йдете, можете присісти на лавку відпочити. У нас такі місця є лише в парках чи на площах, які свого часу планувались заради зібрання великої кількості людей для парадів і мітингів. Європейці пішли іншим шляхом. Центральна площа міста – вона має бути комфортною. Щоб місцеві мешканці і туристи могли там побачити і лавочки, і зелені насадження, фонтани. Також можна запропонувати встановити у публічних просторах гойдалки для дорослих. Можна і художні композиції встановити чи сучасні скульптури», – ділиться ідеями дизайнер.

Щодо того, за який кошт можна реалізовувати подібні ідеї, то, на думку Андрія Гнатюка, це питання варто ставити місцевій владі, але і з себе не слід знімати відповідальності. Оскільки, є багато можливостей покращити благоустрій міста власними силами, або ж завдяки проектам бюджету участі.

«Де брати кошти – це питання до управлінців міста, які повинні орієнтуватися, скільки можна використати з бюджету, чи яких меценатів залучити. Так само є бюджет участі. Це досить нова ініціатива, яка з’явилася в нашому місті», – зауважив громадський діяч.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*