З початку року заасфальтували вже 5 вулиць і ще освоїмо 12 млн грн на ремонт доріг, – Пальонка

Перспективи об’єд’наних територіальних громад і перспективи країни в умовах децентралізації під час ефіру на ТРК «Аверс» обговорили за участю голови Зарічанської ОТГ Ігоря Пальонки.

Головні тези ефіру:

Децентралізація нам дала поштовх.

У нас є хороші бюджетоутворюючі підприємства на території ОТГ і ми з ними ведемо нормальну соціальну політику, бізнес нас підтримує. Йдеться про потужну птахофабрику, аграрне та фермерське господарства. Завдяки податкам, які вони сплачують, значна частка ресурсів спрямовується на розвиток населених пунктів Зарічанської ОТГ. І що важливо, місцеві жителі знають, куди використовується кожна копійка з бюджету.

Реформу децентралізації треба було робити ще кілька років тому.

Опорна школа в Суходолах — нашій громаді в цьому плані можуть багато хто заздрити:

«Ми закупили шкільний автобус для довезення дітей з інших населених пунктів ОТГ. Перевели котельню на тверде паливо. На території школи будуємо сучасне футбольне поле, проводимо утеплення фасаду на 2,4 млн.грн. який буде відповідати державним будівельним нормам. В школі діє два комп’ютерні класи і є шість мультимедійних комплексів. Ми зробили такі умови, що батьки самі захотіли привести своїх дітей в опорну школу в Суходолах».

Хочемо збудувати в центральній садибі амбулаторію загальної практики сімейної медицини:

«Фактично на території нашої громади функціонує сім ФАПів. Мали тривалі переговори, щоб ці ФАПи зберегти і тепер мусимо їх утримувати. Нам це обходиться в кругленьку копійку з місцевого бюджету – ми дофінансовуємо ставки фельдшерів по деяких ФАПах. Але ще хочемо звести амбулаторію. Зараз вирішили за свої кошти зробити проєктну документацію і далі ставити питання, що в селі Заріччя має бути амбулаторія для комфортного медичного обслуговування жителів».

Не всімешканці ОТГ юридично оформили необхідні документи на власні земельні наділи.

«Я постійно прошу людей: хто має земельні ділянки, але ще не зробив документи – будь ласка, оформляйте. З грудня і дотепер, коли відбуваються сесії сільради, щоразу розглядається по 100, або й більше земельних питань. Паювання колгоспної землі відбувалось у сільських радах. Вони були до цьогопричетні, вся документація зберігається у них. І є люди, які за це відповідають. Добре, якщо власники поробили кадастрові номери і ці ділянки вже внесені в кадастр. Але ще дуже багато є тих, хто цим не займався. Зараз зовсім інші органи будуть управляти тією землею і з кого тиспитаєш? Тому люди, фактично, можуть залишитись біля розбитого корита».

Уже в 2020 році ми заасфальтували 5 вулиць в громаді і хочемо ще освоїти цьогоріч 12 млн грн на ремонт доріг.

Раніше всі наші кошти йшли в район і розподілялись там. Доводилось ходити і просити: «Дайте! Дайте». Люди в селах взагалі нічого не бачили — жодних змін. Тепер цими коштами розпоряджаються саме жителі громади і оце все зробили за місцеві кошти».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*