Економне опалення, новий фасад та стадіон: як змінилась школа в Суходолах

19.08.2020 / Відео, Новини

Завдяки голові Зарічанської ОТГ Ігорю Пальонці опорна школа в Суходолах стала однією з кращих у Володимир-Волинському районі. Про це в ефірі видання «КОРДОН» розповів директор навчального закладу Віктор Рупша.

За його словами, в останні роки було здійснено багато заходів по осучасненню школи та реалізовано кілька масштабних проектів.

«Співпраця з головою Зарічанської громади Ігорем Пальонкою у нас розпочалась ще до того, як ми перейшли в підпорядкування ОТГ. Він завжди йшов нам на зустріч і шукав шляхи, як допомогти. Перший проект ми виграли у фонді Ігоря Палиці «Тільки разом». Ігор Пальонка, розуміючи важливість справи, разом з депутатами погодили спрямування додаткових ресурсів, аби ми змогли відремонтувати внутрішні туалети в школі. Згодом постала проблема з автобусом. У районі це питання не змогли вирішити. Коли ми вже переходили у підпорядкування ОТГ – купили автобус для підвезення дітей. Тут нам знову ж таки посприяв Ігор Анатолійович», – розповідає Віктор Рупша.

За словами директора, місцева влада, отримавши на баланс опорну школу, в першу чергу взялась за тепломодернізацію приміщення. Віктор Рупша пригадує, як ще кілька років тому Суходільська школа була однією з найхолодніших в районі, а на газ для опалення – витрачали силу-силенну грошей. Дещо тепліше стало коли у школі замінили вікна та двері.

«Ефект був – стало трішки тепліше. Але батареї ледь гріли. Тому за ініціативи Ігоря Анатолійовича ми перевели школу на тверде паливо. Більше мільйона гривень витратили на переобладнання котельні. Другий рік ми на твердому паливі. Температура у нас по школі коливається від 18 до 21 ℃, тому в мене діти бігають по коридорах у майках. Цього року пішов наступний процес тепломодернізації – фасад школи утеплили мінватою і вона тепер взагалі виглядає, як нова лялька», – не стримує свого захоплення директор школи.

Також до шкільної котельні приєднали дитячий садочок. За результатами першого року – економія суттєва, тож нові твердопаливні котли за підрахунками економістів окупляться вже за 3-4 роки. З огляду на те, що школа – з напрямком ІТ, тут приділяють багато уваги інформатизації навчального процесу та модернізації навчально-технічної бази.

«На сьогодні ми маємо два комп’ютерні класи, які, до речі, отримали за сприяння Ігоря Гузя та Ігоря Пальонки, який подав нардепу цю пропозицію. Це дало нам новий поштовх до розвитку. На сьогодні ми маємо 6 інтерактивних комплексів, 3 мультимедійних комплекси, по одному такому ж – є у філії школи в селі Новосілки, маємо швидкісний інтернет та безкоштовний Wi-Fi. Також забезпечили дітей додатковими заняттями для поглибленого вивчення основних предметів. Особливо це стосується 11-х класів, які здають ЗНО. Намагаємось допомогти з навчанням, аби вони не  наймали репетиторів», – каже Віктор Рупша.

Детальніше – у ВІДЕО.

Довідково: Школа у селі Суходоли стала опорною у 2017 році. До того вона була на балансі районного управління освіти, нині – на утриманні Зарічанської ОТГ. У ній навчається 206 дітей, двоє екстернів та ще 31 учень відвідує філію.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*