Команда Ігоря Гузя переймала прогресивний досвід управління у Тернополі

Ігор Гузь та його команда з міст Новооволинськ, Володимир-Волинський та Зарічанської ОТГ відвідали місто Тернопіль. Метою поїздки стала зустріч з Владиславом Стемковським – вихідцем з Володимирщини, який багато років працював у Луцькій міській раді і ось уже 10 років мешкає у Тернополі. Нині він є заступником міського голови з питань інфраструктури.

Таким чином Владислав Стемковський не просто зустрівся з волинською делегацією, а й показав цікаві проекти та рішення, які вдалось реалізувати у Тернополі, та поділився власним досвідом у сфері зміни структури органів влади і  управлінських послуг.

«Владислав Стемковський був генератором змін у Луцьку, перетворивши за короткий період часу міську раду в достатньо сучасний адміністративний організм. 10 останніх років він умігрував до Тернополя, де успішно реалізовує свої ідеї, в чому ми з вами сьогодні матимемо нагоду пересвідчитись. Для міста Володимир та Нововолинськ він є ідеальним конструктором змін в ідеологічному і практичному плані, оскільки ці міста потребують переформатування міських рад з пост-совєтських в модернізовану проєвропейську владу», – розповів народний депутат Ігор Гузь.

В свою чергу Владислав Стемковський наголосив на тому, що в будь-якому місті, чи то 250-тисячний Тернопіль, чи Володимир-Волинський, чи 5-тисячна ОТГ, місцева влада – це лише менеджери у сфері муніципальних послуг. І тут дуже головне – не боятися та рішуче впроваджувати зміни і шукати висококваліфіковані кадри.

«Якщо ви хочете змінити своє місто – це треба робити з першого дня після вашої перемоги на виборах. В першу чергу постає питання кадрових змін і виникає потреба зміни самої структри органів влади, яка має відбуватись у перші 3 місяці. Якщо ви не перезагрузите систему – то результату не буде. Тому на вас буде покладено 4 основні зміни, які ви повинні будете впровадити. Це зміна адміністративних послуг, соціальних, гуманітарних та правильний розподіл ресурсів. Але для того, щоб це впроваджувати – потрібні сучасні кваліфіковані кадри», – наголосив Владислав Стемковський.

Однак, досить часто у органах місцевого самоврядування по 20 років працюють одні і ті  самі спеціалісти, які вросли в систему влади і не мають потреби і бажання щось міняти. А тому виникає потреба у прогресивних фахівцях, з сучасними знаннями та освітою, які здатні реалізовувати проекти, мають практичний досвід і здатні генерувати цікаві ідеї та рішення.

«Якщо у великих містах і обласних центрах ще можна відшукати потрібного спеціаліста, то часто у провінції фахівцяв відповідного рівня не знайти. Тому ви можете відчути кадровий голод, або ж махнете рукою і почнете навчати і підтягувати рівень професійності наявного серед кадрів конкретного спеціаліста. Щоправда і тут є ризик – ви не маєте впевненості, що цей працівник підвищивши свій кваліфікаційний рівень, пройшовши навчання десь за кордоном чи ще десь – не звільниться і не піде на іншу високоплачувану роботу. Те ж саме питання стосується і нового фахівця, адже всі знають, які зарплати на державних посадах. Тому скажімо ІТшник, проект-менеджер, чи проектант наврядчи погодяться з 20-30 тисячної зарплати у приватній фірмі іти на державну посаду за 8-11 тисяч. В такому випадку у вас є третій варіант – залучати для реалізації тих чи інших проектів приватні компанії, які на договірній основі вас забезпечать необхідними фахівцями в межах конкретного проекту», – зауважив Владислав Стемковський.

Щодо успішно реалізованих проектів, то за словами першого заступника мера Тернополя, він би відніс Програму енергоефективної трансформації, яка передбачала інвентаризацію та аудит енерговитрат. Він детально розповів про усі етапи її впровадження, а на практиці – показав, як за ідеєю студентів, міській владі вдалось реалізувати проект «Циганка», набережну тернопільського водосховища, яка має багато цікавих локації, велосипедну і пішохідну інфраструктуру міста і ще багато цікавих об’єктів, якими нині вирізняється місто Тернопіль.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*