Зміцнення гривні може “просадити” експорт української пшениці

05.08.2019 / Новини

Українська борошномельна пшениця в липні виросла в ціні на 3-4 $/тонна FOB згідно з сплеском експортного попиту. Однак розвитку цього процесу може перешкодити зміцнення курсу гривні.

Про це повідомляє Reuters, пише agroportal.ua.

«Ми бачимо значне збільшення попиту на українську пшеницю. Зниження продажів пшениці російськими фермерами в поєднанні з попитом з боку наших традиційних споживачів — все це призвело до зростання цін», — кажуть українські експортери.

В кінці липня вартість української борошномельної пшениці 3-го класу склала 188 $/тонна FOB з постачанням в серпні, що на $4 дорожче, ніж на початку місяця.

«Наша пшениця в цьому році майже ідеальної якості, можливо, навіть краще російської, і покупці можуть віддати перевагу нашому зерну. Затримка поставок з боку російських виробників зерна є додатковим фактором» — кажуть українські трейдери.

Експерти і трейдери заявили, що на цьому тижні частка борошномельної пшениці в урожаї 2019г р. в Україні, ймовірно, зросте завдяки спекотній і сухій погоді до 70% з 55% до 2018 р.

Трейдери не бачать підстав для зниження доларових цін найближчим часом. Але зміцнення української гривні може вплинути на торгівлю, оскільки фермери в такому разі стануть скорочувати поставки пшениці на ринок чекаючи більш сприятливого обмінного курсу.

Гривня в липні зміцнилася на 5,3%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*