Життя прикордонного селища на Любомльщині: без школи, дитсадка, магазину і дороги (відео)

24.07.2016 / Новини

Уже кілька років у прикордонне село Новоугрузьке не їздять маршрутки, молодь – здебільшого на заробітках у сусідній Польщі, а старші мешканці змушені виживати без жодної інфраструктури.

Про це інформує  ZIK. У селі Новоугрузьке всього п’ятдесят дворів і не більш як сотня мешканців.

«Добре, що хлібна машина приїде і буханки привезе. А не застав –значить, смаж картоплю два дні. До поганого людина звикає, хорошого в тому селі ніколи й не бачили», – каже мешканець села Новоугрузьке Микола Смолярчук.

У селі всього одна вулиця і та напівпорожня – дітей можна перелічити на пальцях однієї руки, а молодь поїхала на заробітки. Селяни кажуть: колись і подумати не могли, що залишаться відрізаними від світу. А все через 12 кілометрів бездоріжжя.

«Була б дорога, люди б сюди їздили, ми хоча б чужих побачили, як вони відпочивають, бо самі ми постійно мусимо працювати. Кілометр дороги хоч добавити-доробити, щоб та маршрутка не боялася сюди приїхати.Вона не хоче їхати, бо перекинеться», – розповідає місцевий Олександр Загура.

Шлях не раз підсипали щебенем і рівняли грейдером, та вистачає цього ненадовго.

«Дорога нам дуже потрібна. Був у нас інвестор по тепличних комплексах, подивився на все, сказав, що не хоче бити своїх машин – і поїхав», – зазначає голова села Олександр Герун.

Чиновники розводять руками, мовляв коштів на ремонт дороги потрібно чимало, а їх немає зовсім.

«Я думаю, що ми б вклалися у півтора мільйони на кілометр. Там 12 кілометрів, тож потрібно більше 20 мільйонів. Вирішення цього питання бачу лише в децентралізації, в об‘єднанні громад», – переконаний голова Любомльської райдержадміністрації Микола Пархомук.

Яка громада з довколишніх погодиться приєднати до себе напівзабуте село, наразі питання не вирішене. Тож поки що люди з Новоугрузького тільки мріють про бодай мінімальну цивілізацію.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*