Життя після ЖЕКів: у Любомльському центрі зайнятості обговорили переваги ОСББ

30.06.2016 / Новини

Нині в Україні є близько 220 тисяч багатоквартирних будинків, і лише 15 тисяч із них мають об’єднання співвласників чи житлово-комунальні кооперативи.

З 1 липня припиняють роботу ЖЕКи.

Про це пише видання “Наше життя”.

Принаймні так передбачалося законодавством. Однак, у вівторок 14 червня 259 депутатів Верховної ради України проголосували за зміни до закону «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку». Відтепер ЖЕКам дозволяється обслуговувати багатоповерхівки до завершення конкурсів «управителів», або ж до часу, коли створиться ОСББ.

Cаме тематиці створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, механізмів управління та діяльності в перехідний період був присвячений семінар, що відбувся в районному центрі зайнятості. Ініціаторами його проведення виступило комунальне підприємство «Любомльське ЖКГ», а зокрема майстер з утримання житла Оксана Маркова та юрисконсульт Ольга Козачук.

З інформацією та практичними порадами виступив керівник обласної організації голів Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків Петро Лавренюк.

Перша частина його виступу стосувалася переваг діяльності ОСББ та необхідності їх створення. Адже це дає можливість самим жителям формувати тарифи, контролювати якість ремонтних робіт та використання коштів на їх виконання. А у випадку призначення місцевою радою управителя, який має змінити ЖЕК, ніхто не зможе передбачити їх цін та тарифів.

“У випадку коли люди не визначяться до 1 липня з утворенням об’єднання співвласників багатоквартиних будинків в кожному будинку, управління перейде, скоріш за все до Любомльського ЖКГ. На це у нас є до 6 місяців часу. Але саме ухвалені зміни дозволяють мешканцям розірвати договір з управляючою компанією, якщо мешканців не влаштує ціна або якість послуг. Коли ж від присутніх, а це жителі багатоквартирних будинків, «посипалися» запитання, в залі стало гаряче”, – говорить заступник міського голови Микола Оніщук.

Стосувалися вони, як минулого, так і майбутнього. На думку мешканців у вирішенні житлових питань їх надурила держава на початку 90-х років минулого століття, коли фактично змусили викупити квартири, дурили протягом цих років комунальники та місцева влада, беручи гроші за послуги і нічого реально не роблячи, надурять і в майбутньому, адже раніше передбачалося, що перед тим, як передавати на баланс ОСББ будинок, його мають комунальники відремонтувати.

Тепер же ця норма в законодавстві пропала. Отже, виходить, що людей знову залишають на одинці зі своїми проблемами, за вирішення яких мають платити жителі, причому, навіть, і в державну казну. Зрештою, ніхто під час семінару не вимагав від мешканців будинків прийняти вже і зараз якесь єдине рішення. Але привід задуматися над цією проблемою був, а часу зовсім мало. Тому громадськість активно перейнялася цим питанням і прийняла рішення повернутися до нього після детальнішого вивчення та обговорення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*