Жителям Любомльщини нагадали про необхідність підписати договір з лікарем

17.07.2018 / Новини

Днями голова райдержадміністрації Олександр Устименко провів робочу нараду з керівниками територіальних підрозділів міністерств,інших центральних органів виконавчої влади в районі.

Під час наради обговорено і проаналізовано питання укладення декларацій жителів з сімейними лікарями КЗ “Центру первинної медико-санітарної допомоги” Любомльського та Шацького районів, – йдеться на сайті РДА.

Як поінформувала директорка КЗ “Центру первинної медико-санітарної допомоги” Любомльського та Шацького районів” Тетяна Васенько, наразі жителями Любомльського району з сімейними лікарями центру первинної медико-санітарної допомоги підписано 15 010 тис декларацій, що становить 38 % від загальної кількості населення.

Нова система не прив’язує пацієнта до медобслуговування за місцем прописки чи проживання. Кожен має право обрати терапевта,педіатра або сімейного лікаря будь-де й у будь-якому медзакладі. Гроші за обслуговування заплатить держава. До речі, кожен сімейний лікар має право приймати лише дві тисячі пацієнтів.

Також вона звернула увагу на те,що для укладення декларацій громадяни мають особисто або через довірених осіб звернутись до обраного сімейного лікаря чи педіатра. Для підписання декларації необхідно при собі мати паспорт громадянина України, ідентифікаційний номер та контактний номер телефону за яким можна контактувати з пацієнтом. При укладенні декларації з педіатром для дитини необхідно мати ще і свідоцтво про її народження.

Після підписання декларації з пацієнтом, сімейний лікар чи педіатр буде відповідальний за обстеження стану здоров’я, діагностику та лікування хвороб, травм, отруєнь, ускладнень під час вагітності, спостереження за хронічними захворюваннями, надання невідкладної допомоги, направлення на вторинну(спеціалізовану) або третинну (високоспеціалізовану меддопомогу; проведення профілактики(вакцинації, оглядів та досліджень пацієнта з групи ризику).

Нині надзвичайно відповідальний процес, тому що з 1-го липня цього року кардинально змінилася система фінансування первинної санітарно-медичної допомоги. І для забезпечення цих змін необхідно здійснити комплекс ефективних кроків: по-перше, всі заклади первинної ланки перетворюються в комунальні некомерційні підприємства, по-друге – вони повинні максимально зареєструвати декларації з населенням на обслуговування, адже надалі фінансування цих закладів буде здійснюватися відповідно до того, скільки подібних декларацій підписано. В свою чергу ці кошти будуть спрямовуватись на будівництво нових амбулаторій, а також на вирішення комплексних питань, пов’язаних із забезпеченням комунікацій. В районі необхідно активно посилити роз’яснювальну роботу серед населення щодо проведення медичної реформи. Усі жителі Любомльщини , зокрема літні люди в селах, які не користуються інтернетом та іншими сучасними засобами зв’язку, повинні знати, як обрати свого лікаря і підписати з ним декларацію, – наголосив голова райдержадміністрації Олександр Устименко.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*