Жителів Любомльщини все частіше страждають від кліщів

14.06.2017 / Новини

З початку червня в області почастішали випадки захворювань людей на лаймбореліоз, який зареєстровано у Ківерцівському, Любомльському, Старовижівському районах та місті Луцьку.

Про це з посиланням на інформацію Волинського обласного лабораторного центру повідомляє «Волинська правда».

Згідно з інофрмацією лабораторного центру, захворювання серед людей виникали після перебування їх у лісі та спричинено укусами кліщів.

Спеціалісти наголошують, що звичайний укус кліща може привести до серйозної недуги, адже кліщі є переносниками понад двадцяти спільних для тварин і людей інфекційних захворювань. Так, кліщі забезпечують надзвичайну стійкість ряду природно-вогнищевих інфекцій, в тому числі й тих, що виявлені на теренах Волині та поширені в області (туляремії, кліщового енцефаліту та лаймбореліозу).

Якщо перші з перерахованих інфекцій рідко реєструються на території нашої області, то лаймбореліоз (або хвороба Лайма) за останні 2 роки значно активізувався. Його виявляють майже у всіх районах.

Щорічно лабораторією особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру досліджується понад 2 тисячі кліщів.Так, вже в поточному році на наявність збудників природньо-осередкових інфекцій лабораторно обстежено понад 1500 кліщів, зібраних в районах нашої області.

Крім того, при мікроскопії кліщів, знятих з людей, на наявність борелій у третині випадків виявлені позитивні знахідки, що підтверджує активність процесу у природі та створює небезпеку для населення.

Для хвороби Лайма характерним є перебування захворілих людей у лісі (при зборі ягід, грибів, або на відпочинку у лісі чи парку) та спричинення укусами кліщів. До груп ризику відносять осіб, які за фахом вимушені перебувати у лісі (працівники лісового господарства, мисливці тощо). А з настанням сезону збору лікарських рослин, ягід та грибів до групи ризику приєднуються всі, хто займається цим промислом.

Хвороба Лайма найчастіше розпочинається гостро: через декілька днів (інколи через 2-3 тижні) після укусу кліща з’являється кільцеподібна еритема — одна з характерних ознак хвороби. З часом почервоніння поступово зникає, хоча й може зберігатись до кількох місяців. Водночас має місце висока температура тіла, головний біль, болючість м’язів, порушення сну. До того ж, можуть виникнути катаральні явища верхніх дихальних шляхів та інші симптоми, які нерідко трапляються при різноманітних захворюваннях, спричинених дією токсинів, що суттєво ускладнює діагностику.

Найчастіше кліщі атакують людей у лісах і чагарниках, а пік їх активності припадає в основному на квітень–травень, а також вересень–жовтень.

У випадку виявлення факту присмоктування кліща його варто якомога швидше видалити з тіла, для чого краще звернутись в найближчий медпункт для якісного видалення та отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Не варто забувати також і про репеленти (засоби для відлякування комах), які можна придбати у аптеці. Важливо при поверненні з території лісу проводити само- і взаємоогляд відкритих ділянок тіла, а також одягу, квітів, особистих речей, принесених з лісу.

Видаленого кліща варто не викидати, а помістити на шматок вологої вати у банку чи інший чистий скляний щільно закритий посуд і віднести для лабораторного дослідження.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*