Жителів Грабівської громади найбільше хвилює медичне питання та децентралізція

31.01.2017 / Новини

24 січня виїзний прийом на території Грабівської сільської ради провів голова Шацької районної ради Сергій Карпук.

Про це пише сайт Шацької районної ради.

За планом, цього дня очільник районної ради відвідав села Голядин, Світязькі Смоляри та Грабове. Основними цілями виїзного прийому були ознайомлення та вирішення проблем громади, моніторинг функціонування шкіл, ФАПів, дізнатися думки і настрої громадян щодо об’єднання в територіальні громади, а також навести контакти з ініціативними людьми, які могли б готувати інвестиційні проекти, а також згуртовувати громаду для покращення благоустрою свого села.

В охайний та чистенький медпункт села Голядин людей прийшло небагато, однак деякі питання були. Так, фельдшер повідомила, що медикаментів, які є в обов’язковому переліку для медпунктів вистачає, але було б добре докупити інші препарати, які необхідні при наданні не відкладної допомоги. До прикладу, хлорофіліпт або мазь вишневського, які потрібні при перев’язках.

За словами фельдшера в списку медикаментів немає жодного препарату для перев’язки.

Сергій Карпук зателефонував до головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Любомльського і Шацького районів» Тетяни Васенько та зобов’язав, щоб ліки для медпунктів надавали згідно норм та потреб, співпрацюючи з кожним ФАПом індивідуально. Голова районної ради також повідомив, що найближчим часом відбудеться розподіл вільних залишків, завдяки цьому можливо вдасться придбати потрібні ліки.

Одна з жительок попросила підказати, чи потрібно сплачувати новий податок підприємцю, якщо він знявся в реєстрації в середині січня. Було надано відповідь, що потрібно сплатити обов’язковий місячний внесок.

Також просили розповісти, як сплачувати гроші за електроенергію через Інтернет. Дбають жителі Голядина й про чистоту села. Просять зробити подібну систему збору сміття, як в Шацькій ОТГ. Однак, сільська рада не багата і не може забезпечити надання таких послуг, вирішенням питання може стати співпраця з комунальним господарством Шацької селищної ради.

В процесі такого обговорення виникло питання і об’єднання в громади. Голядинці однозначно заявили, що з наявних варіантів найкращим є приєднання до Шацької ОТГ.

Під час візиту до Голядина, голова районної ради також відвідав школу І-го ступеня.

Наступним пунктом призначення стало село Світязькі Смоляри. Першочергово, очільник відвідав тут ФАП, приміщення медпункту потребує ремонту. В місцевій школі, вже довгий час облаштовується їдальня. Директор школи Микола Оніщук розповів, що ремонтні роботи тривають активно, і пообіцяв, що 1-го лютого відбудеться офіційне відкриття харчового блоку. Але чи виконається обіцянка побачимо в найближчому часі.

Пізніше, на зборах в сільському клубі, смолярчани піднімали знову питання шкільної їдальні, а також те, наскільки кошти виділені на їдальні використовуються за призначенням.

Ще присутні на зустрічі запитали про можливість вуличного освітлення в селі. Виконувач обов’язків голови сільської ради Віталій Цвид повідомив, що бюджет ради не може забезпечити освітлення, це можливо лише за умови, що жителі самі будуть платити за спожиту електроенергію.

Декілька учителів, які прийшли на зустріч поскаржилися, що мають незручний графік роботи, бо деяким педагогам доводиться по декілька годин сидіти в школі не маючи робочих годин. Керівник районної ради попросив написати письмове звернення, де детальніше обґрунтують проблему для її вирішення.

Щодо реформ децентралізації, то громадяни висловили думку, що краще приєднатися до Шацької громади, адже це максимально вигідний варіант, зважаючи на економічне становище місцевої ради.

Під час розмов в кожному селі голова районної ради наголошував, що потрібно активно працювати. Участь в благодійних грантах та проектах дасть змогу фінансових надходжень в села для вирішення нагальних питань. В свою чергу обіцяє підтримку і співпрацю з боку районного керівництва.

Також на усіх зустрічах був присутній представник центру надання безплатної юридичної допомоги Мирослава Карпук. Тому всі бажаючі могли отримати кваліфіковану консультацію юриста.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*