Жителі Любомльщини зможуть отримати грошову компенсацію на придбання скрапленого газу

24.04.2020 / Новини

Оскільки скраплений газ для побутових споживачів більше не реалізовуватиметься за пільговими цінами, голова обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко доручив якнайширше поінформувати мешканців негазифікованих територій області про можливість отримання грошової компенсації у вигляді пільг та субсидій.

Про нові умови реалізації скрапленого газу для побутових потреб та механізми соціального захисту населення йшлося під час наради у керівництва ОДА за участю фахівців управління житлово-комунального господарства, департаменту соціального захисту населення та газопостачальних підприємств області. Про це повідомляють на сайті Волинської ОДА.

На Волині майже 90 тисяч домогосподарств використовують скраплений газ для приготування їжі. Досі придбання скрапленого палива для цих потреб відбувалося через спеціалізовані аукціони. Однак, з причини пільгової (заниженої у порівнянні з ринковою) ціни на скраплений газ пропозицій з його продажу не надходило, і торги не відбувалися місяцями (останній пройшов у вересні 2019 року). Ця уже хронічна проблема викликала невдоволення і соціальну напругу серед мешканців негазифікованих територій області, які не мали можливості отримати скраплений газ для своїх господарств.

З початку року Урядом встановлено нові показники вартості твердого палива – 2 746,74 гривні за 1 тонну і скрапленого балонного газу – 274,67 гривень за балон. Також визначено мінімальні норми забезпечення населення скрапленим газом та твердим паливом для надання житлових субсидій, зокрема: два балони (42 кілограми) на рік на одну-дві особи, три балони (63 кілограми) – на три-чотири особи, чотири балони (84 кілограми) – на п’ять і більше осіб. Твердого палива з розрахунку на домогосподарство на рік – 2 тони.

Для пільговиків, які мають право на пільги у розмірі 100% (особи з інвалідністю внаслідок війни, тощо) грошова компенсація на придбання на скрапленого газу складатиме 274,67 гривень; пільги у розмірі 75% (учасники бойових дій) – 206 гривень; пільги у розмірі 50% (учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, багатодітні сім’ї та інші) – 137,34 гривень.

Дотримуючись правил карантину, пільгові категорії громадян та претенденти на отримання субсидій уже можуть подати заяву до управлінь соціального захисту населення за місцем проживання (у спеціальні скриньки або особам, які здійснюють прийом документів), через відповідальних працівників об’єднаних територіальних громад або ж за допомогою пошти. За результатами опрацювання поданих документів грошова компенсація буде призначена упродовж місяця. Призначення та виплата пільги на скраплений газ готівкою проводиться один раз на рік.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*