Житель села Прип’ять не отримав першу медичну допомогу та потрапив у реанімацію з інфарктом

01.10.2017 / Новини

На спільному засіданні комісій Шацької районної ради та Шацької ОТГ з питань охорони здоров’я, культури та освіти розглядалося чимало проблемних питань функціонування закладів первинної ланки медицини.

Там, як стало відомо, стан справ не надто райдужний. Як повідомив Сергій Карпук, у серпні на адресу районної ради, Шацької селищної від жителів села Прип’ять надійшов лист-скарга. В ньому йдеться про ситуацію, яка склалася в селі з наданням першої медичної допомоги, – пише Район.Шацьк.

Виявляється, медичний працівник ФАПу с.Прип’ять, як йдеться у листі, не перебувала на робочому місці тривалий час (була у щорічній плановій відпустці, а потім – за власний рахунок). І, як прозвучало на комісії, медик перебувала весь цей час на заробітках у Польщі. В той же період перебували у відпустках й працівники ФАПів сусідніх сіл. Внаслідок цього жителі села не отримували належної медичної допомоги. Так, на комісію приїхали жителі Прип’яті, в яких батько, як вони стверджують, не отримавши першої медичної допомоги, потрапив у реанімацію з інфарктом, а зараз знаходиться на реабілітації. А ще є люди, котрим потрібно було робити ін’єкції, і вони також не мали до кого звернутися. Районною радою був направлений лист у обласне управління охорони здоров’я з проханням провести службове розслідування, але відповіді ще немає.

Свою провину як керівника, який не зміг забезпечити взаємозаміну на час відпустки сільського медичного працівника, визнала керівник ЦПМСД Любомльського та Шацького районів Тетяна Васенько.

«Так, це моя помилка: я повірила людині на слово, що вона домовилася з працівниками сусідніх сільських ФАПів про те, що вони будуть її заміняти. Працівник запевняла, що проблем з цим не буде. Мені слід було перевірити щорічний графік відпусток,» – вибачалась Тетяна Васенько.

Тож поки що це питання, як зазначив Сергій Карпук, є відкритим, будуть чекати на відповідь з обласного управління охорони здоров’я.

Але це ще не всі претензії, які пред’являли керівнику ЦПМСД двох районів. Коли Тетяна Васенько озвучила цифри, які були виділені з районного бюджету на ремонт сільських ФАПів, і які кошти були використані, голова районної поцікавився, чому досі не використали усіх коштів, адже вони були виділені ще у травні. Підтримали його депутат Володимир Голядинець та голова Шацької селищної ради Сергій Віннічук.

«Якщо гроші виділені – то чому не використовуються?»

В іншому випадку їх можна було б спрямувати у ті заклади, де їх швидко освоять. Причиною неосвоєння решти коштів Тетяна Васенько назвала те, що ремонти по ФАПах робляться господарським способом, а працівники, які мають виконувати ремонтні роботи, поки задіяні на інших об’єктах. Але медик пообіцяла, що до кінця року кошти освоять повністю.

Запитували у Тетяни Васенько й те, чому Піщанську амбулаторію, яку мають реконструювати за кошти Світового банку, відсунули аж у третю чергу проекту. Про це керівникам району оголосив начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, який назвав і причину: не поновлено проектно-кошторисну документацію.

«На ці роботи виділялися кошти з районного бюджету, але чому так затягнувся процес поновлення документації, коли це можна було зробити за декілька тижнів? Чи не стане це причиною того, що Піщанську амбулаторію доведеться ремонтувати самим?» – поцікавився Сергій Карпук.

На що Тетяна Савівна відповіла: проектанти дали офіційну відповідь, що ПКД буде готова до 1 жовтня. Натомість від участі у проекті реконструкцій амбулаторій уже повідмовлялися чимало ФАПів області, оскільки «годують» реконструкцією амбулаторій уже чотири роки, і районам доводиться по три-чотири рази поновлювати проектно-кошторисну документацію на ці об’єкти. Відмовляються від участі в проекті ті ФАПи, які увійшли до складу об’єднаних громад і на ремонт яких виділяють кошти з місцевих бюджетів.

Далі членами комісії розглядалось питання переходу ФАПів у підпорядкування шацької селищної ради, що є вимогою децентралізаційних процесів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*