Жителька Світязя виготовляє 40 видів сирів та натуральні цукерки

01.12.2019 / Новини, Статті

Мешканка Світязя Лариса Шелуха виготовляє натуральні сири, котрих не знайдеш у звичайних магазинах та супермаркетах області.

Виготовленням крафтових сирів жінка почала займатися сім місяців тому, – пише Район.Шацьк.

“Оскільки дуже любила виготовляти різноманітні сири для своєї родини, а на додаток в Україну заборонили доставку російських сирів, вирішила ризикнути і перетворити своє захоплення в бізнес і зайнятися створенням власного, українського продукту. Знайшла надійних постачальників молока серед місцевих, замовила декілька платних онлайн-курсів з виготовлення сирів. І розпочалося”, – каже жінка.


Вдома облаштувала спеціальне приміщення під сироварню, переглядала курси в Інтернеті, вчилася методом проб і помилок. У цій справі допомагав чоловік, адже на виготовлення одного виду сиру затрачала чимало часу – від 5 до 11 годин та 10-12 літрів молока на 1 кілограм сиру. Готову продукцію тримала від місяця до трьох у холодильниках для «визрівання», як це вимагала рецептура.

Зараз в продажу підприємиця має 19 видів сиру, а загалом же виготовляє до 40 видів цього продукту.

У розмові пані Лариса зізнається, що займатися «сирною» справою їй дуже подобається, і поки не жалкує, що вирішила вивести це на бізнесові рейки. За декілька місяців, відколи відкрила магазин, вже має постійних клієнтів, серед яких були й відпочивальники, знайомі з різних регіонів України та Білорусі, яким пересилає сир «Новою поштою».

Є в продажу й копчені сири, наприклад, «Родзинка з медом», Маскарпоне. Вже встигла створити свій «авторський» сир – «Родзинка».

Серед місцевого населення чималу популярність мають «сирні тарілочки», на які викладає 9 сортів сиру та додає соус власного виробництва зі слив та помідорів. Вартість такого набору може коливатися від 80 до 200 гривень, в залежності від того, які саме види сиру та скільки хоче купити людина. Частенько такі сирні набори стали замовляти для подарунків, на різноманітні святкування.

Та не лише виробництвом сирів займається пані Лариса. Шоколадні цукерки – ще один продукт, яким жінка вирішила дивувати та ощасливлювати людей.

Вона зазначає, що виготовленням цукерок ручної роботи в Україні займається лише четверо людей.


Чи планує розширювати своє виробництво – поки що пані Лариса не може впевнено казати. Це залежить від того, чи до вподоби будуть людям її натуральні продукти та як вони будуть реалізовуватися. Звичайно, мріє про невеличку сироварню, яка допомогла б більш ширше розгорнути власну справу та полегшила б процес виготовлення сирів.

А поки – закуповує наступну партію свіжого молока, шукає в Інтернеті нові курси, аби вдосконалити своє вміння та виготовити у своїй кухні нові сирно-шоколадні шедеври, якими, вірить, смакуватимуть не лише шачани, а й відпочивальники.

Волинянка виготовляє 40 видів сиру. ФОТО

Волинянка виготовляє 40 видів сиру. ФОТО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*