Журналісти запустили у мережі флешмоб із запитаннями до Луценка

20.09.2018 / Новини

Журналісти з понад 15 медіа відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури і запустили у Facebook флешмоб із закликом #Луценко_дай_відповідь, пише Українська правда.

Шість запитань, адресованих генпрокурору, стосуються рішення Європейського суду з прав людини за скаргою журналістки “Радіо Свобода” Наталки Седлецької, яким слідству ГПУ на місяць заборонено використовувати будь-які дані від оператора з її телефону.

Журналісти цікавилися, як Юрій Луценко планує виконувати рішення ЄСПЛ та чи слідство вже отримало від оператора дані з мобільних їхніх колег – самої Седлецької та іншої журналістки – Крістіни Бердинських із журналу “Новое время”.

Такі ж запитання Луценко отримав в офіційних інформаційних запитах від редакцій, надісланих у ГПУ.

Запити вже надіслали журналісти видань “Українська правда”, телеканал 24, телеканал UA:Перший, “Новое время”, “Громадське телебачення”, “Радіо Свобода”, “Громадське радіо”, “Цензор.нет”, “Слово і Діло”, “UA Крим”, “Слідство.інфо”, “Kyiv Post”, Bihus.info, програма “Вікна-новини” (СТБ), Медійна ініціатива за права людини, бюро журналістських розслідувань “Свідомо”, ІА “Центр журналістських розслідувань”.

Вчора Европейський суд з прав людини застосував правило 39, так звані термінові заходи до скарги нашої колеги Natalie…

Posted by Kristina Berdynskykh on Wednesday, 19 September 2018

#почуюкожного #Луценко_дай_відповідь Сегодня не меньше десятка редакций украинских СМИ, в том числе Kyiv Post,…

Posted by Olga Rudenko on Wednesday, 19 September 2018

#почуюкожного #Луценко_дай_відповідь Вчора Європейський суд з прав людини застосував Правило 39, так звані термінові…

Posted by Ан Жюлак on Wednesday, 19 September 2018

Вчора Європейський суд з прав людини застосував Правило 39, так звані термінові заходи до скарги нашої колеги Наталки…

Posted by Oleh Novikov on Wednesday, 19 September 2018

Згідно з законом “Про доступ до публічної інформації”, відповідь на інформаційний запит журналістам Генпрокуратура має надати упродовж 5 робочих днів.

19 вересня речниця генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що ГПУ отримала лист ЄСПЛ у справі Седлецької і поки вивчає його: “Із цим документом зараз працюють в Генеральній прокуратурі. І поки триває робота з документом, ми не коментуємо цю інформацію”.

Водночас, інформаційні запити журналістів уже коментують провладні блогери. Так, Віктор Уколов у Facebook оприлюднив фото запитів “Радіо Свобода”, “Слідство Інфо” та “Kyiv Post” і назвав їх “копі-пейстом під копірку”.

18 вересня Європейський суд із прав людини зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки. Ці заходи діють до 18 жовтня – доки “Радіо Свобода”, де Седлецька працює головним редактором програми журналістських розслідувань “Схеми”, готуватиме повну скаргу до ЄСПЛ.

Раніше того ж дня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу Седлецької та обмежив обсяг даних, які може отримати слідчий із ЇЇ телефону.

Засідання цього ж суду щодо аналогічної скарги на ухвалу слідчого судді від журналістки Бердинських заплановано на 20 вересня.

Вона оскаржує слідчу ухвалу Печерського райсуду Києва, якою Генпрокуратурі надано дозвіл на отримання інформації про дзвінки, смс із липня 2016-го до листопада 2017 року і місце розташування телефону журналістки в той період.

Печерський суд дозволив ГПУ отримати доступ до смс, дзвінків і місцеперебування телефонів Седлецької і Бердинських за 17 місяців.

Це викликало широку критику українських та міжнародних антикорупційних, правозахисних і журналістських спільнот, дипломатів і урядових організацій – як таке, яке суперечить принципам свободи слова і може бути розцінене як тиск на журналістів-розслідувачів.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*