Згорани, Шацьк, Головне, Любомль: хто куди може приєднатися і чи бажають цього у громадах

14.11.2019 / Новини

Наприкінці минулого тижня в соцмережі Фейсбук оприлюднили протокол засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області, яке відбулося ще 29 жовтня.

У цьому документі значно переформатовуються громади нашої області, що викликало багато невдоволень та дискусій з цього приводу, – про це пише газета «Наше життя» від 13 листопада,передає Район Любомль.

Рішення про можливе включення Згоран до Шацької ОТГ та Головненської ОТГ до Любомльської громади викликало шок і обурення на Любомльщині. Громади не розуміють, як робоча група могла вирішити їхню долю, навіть не порадившись з представниками об’єднаних громад.

На засіданні опрацювали та заслухали пропозиції щодо внесення змін до перспективного плану та формування територій громад області, які надійшли від Мінрегіону України та які були обговорені з народними депутатами обрані від Волинської області.

Журналісти розбиралися в ситуації та дізнавалися в представників громад та села Згорани, як налаштовані мешканці, чи хочуть вони такого об’єднання, чи, можливо, відстоюватимуть свою самостійність.

Микола Оніщук, заступник міського голови зазначив, що найкраще було б мати одну громаду на теренах краю:

«При такому формуванні громад буде трудно виживати та складати якісь плани на майбутнє. Ми розуміємо – те, що вирішили на засіданні регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою є лише рекомендаціями, і рішення щодо подальшого формування громад на теренах Любомльщини залишається за Міністерством розвитку громад і територій, але це вже привід хвилюватися. Для нас незрозуміло, чому Головненську громаду вирішили доєднати до Любомльської. На Волині є громади значно бідніші за Головненську, і їх чомусь на цьому засіданні робочої групи вирішили залишити, ні з ким не об’єднувати.

Найкращим варіантом на Любомльщині було б створити одну, потужну громаду із усіма населеними пунктами, які входили до Любомльського району. Про це ми говорили кілька років тому, як почали створюватися громади – зараз вже пізно. Тоді б не було у нас «багатих» та «бідних» громад».

Микола Оніщук

Олександр Лукашук, сільський голова Згоран, здивувався що їх думки щодо подальшої долі села не запитували:

«На сесіях Згоранської сільської ради рішень, щоб приєднатися до Шацької громади прийнято не було. Більше того, коли в нас було обговорення, то депутати не підтримали таке рішення. Обласна адміністрація не питала нашої думки з цього питання ні в мене особисто, ні в депутатів, ні в райдержадміністрації, це все зробили без нас. Буду збирати позачегрову сесію, на якій з депутатами вирішуватимемо, що робити далі і які рішення приймати».

Олександр Лукашук

Микола Демедюк, голова Головненської селищної ради, все таки сподівається що Згорани будуть у складі Головненської ОТГ:

«З таким рішенням засідання регіональної робочої групи зовсім не згоден. Нас ніхто не ставив до відома, не радився з нами. Не буду говорити, що ми потужна, повністю фінансово-забезпечена громада, але ми даємо раду, всі отримують зарплату, робимо ремонти доріг, ремонти у навчальних закладах, будуємо санвузли.

За його словами, якщо згідно перспективного плану до Головненської ОТГ доєднається Згоранська сільська рада, до дохідна частина бюджету громади буде на рівні 16 мільйонів гривень, що досить не мало.

“Для жителів озерного краю таке об’єднання можливо видається неперспективним, тому що вважають, що доведеться їздити за отриманням послуг до Головна. Все може бути набагато простіше, у самих Згоранах можна створити ЦНАП, і людям не доведеться нікуди їхати, всі послуги отримуватимуть в себе. До того ж, у складі Головненської ОТГ представництвом Згоранської сільської ради буде більше, ніж третина депутатів, і це дозволить краще вирішувати проблеми їхніх сіл. У Шацькій громаді відсоток їхніх депутатів буде значно менший. Тому їм вирішувати.

Зараз будемо збирати позачергове засідання селищної ради, на якому плануємо затвердити рішення до голови обласної ради та до Кабінету Міністрів про незгоду з протоколом робочої групи. Щодо об’єднання із Любомльською ОТГ: у нашій громаді є маленькі села, і я не думаю, що вони зможуть отримати від потужної Любомльської громади суттєву допомогу».Микола Демедюк

Радниця з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан в коментарі Район.in.ua пояснила, що відповідно до чинного законодавства, зміни до перспективного плану вносять за поданням органів місцевого самоврядування, яке надсилають в обласну державну адміністрацію на розгляд робочої групи. Після цього робоча група має внести пропозиції і подає їх на розгляд постійних комісій в обласній раді. Тоді ж депутати облради голосують за схвалення перспективного плану. А потім його подають до Кабінету міністрів України. Він переглядає перспективний план на спроможність громад, і тоді ж затверджує його.

За словами радниці, в межах Закону «Про добровільне об’єднання громад», допоки принцип добровільності зберігся. Але в 2020 році говорять про те, що він закінчиться, і ті громади, які не об’єдналися добровільно, об’єднають примусово згідно перспективного плану. Тому що в 2020 році вибори мають відбутися на новій адміністративно-територіальній основі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*