Згорани до Шацька уже не йдуть? (ФОТО)

21.05.2019 / Новини

У понеділок, 20 травня відбулася чергова сесія Згоранської сільської ради, на якій одним із ключових питань була тема приєднання до Шацької ОТГ.

Нагадаємо,  наприкінці березня депутати ініціювали громадські слухання з розгляду пропозиції приєднатися до Шацької ОТГ.

Тоді на зібрання прибули і зареєструвалися 74 місцеві жителі. У голосуванні взяли участь 45. З них 40 підтримали ідею приєднання до Шацька, 5 виступили проти, решта не голосували.

Під час розгляду питання сільський голова Олександр Лукашук зауважив, що формат “шлюбу” з Шацьком таїть у собі низку проблем — від фінансових до територіальних.

“Наприклад, сьогодні бюджет сільради становить 1,2 мільйона гривень, левова частина  — податки підприємців, які працюють в Любомлі, але зареєстровані у Згоранах, — каже Олександр Лукашук. — В разі приєднання більшість їх зареєструється у Любомлі й платитиме податки там. Відтак, до Шацька ми підемо значно біднішими. Чи потрібні будуть шачанам “бідні родичі”? До того ж, об’єднавшись, у депутатському корпусі ми матимемо одного, максимум — двох представників й старосту, тобто мінімальний вплив на рішення”.

Також Олександр Лукашук зазначив, що пропонований формат приєднання означає фактичне згортання планів і проектів, спільно започаткований з районною радою, народним депутатом.

“Попри те, що Шацька лікарня відділилася, люди все одно їдуть до Любомля. За квітень маємо 1600 звернень, — продовжує тему генеральний директор ТМО Володимир Дибель. — На надання медичної допомоги жителям сусіднього району було витрачено за 4 місяці 700 тисяч гривень, і шачани цієї суми наразі не компенсували. До речі, не така вже й багата Шацька громада, як здається, Любомль є удвічі платоспроможнішим.”.

Окрім того він звернув увагу на той аспект,  що у Шацьку мало хто з жителів селища взяв землі біля озера. Переважно її власниками є начальство усіх поколінь і люди з-за меж не те що району, а й області.

“Як би потім не вийшло те саме зі Згоранами”, — зауважив Володимир Дибель.

“Маєте розуміти: район працює зі вами, допоки ви в районі. Далі — усі питання до Шацька, — звернувся до місцевих депутатів голова райради Микола Сушик. — Добре подумайте, адже приєднатися можна, а від’єднатися набагато складніше. Радив би керуватися не емоціями, а здоровим глуздом”.

Тему також доповнили: депутат Любомльської ОТГ Валерій Теребуха, секретар міськради Антон Фурманюк, заступник міського голови Микола Оніщук.

Схоже, озвучені факти про можливі проблеми для окремих сільських депутатів, навіть для тих, які підтримували ідею об’єднання з Шацьком, стала одкровенням.

“Можливо, все ж не варто поспішати, а детально усе вивчити, донести цю інформацію до громади і вже тоді проводити обговорення і приймати рішення?” — таку думку висловив депутат Анатолій Пархомук.

“Чому ви, коли були громадські слухання, не приїжджали і детально не розповідали нам про перспективи розвитку громади так, як це робили шачани, — апелює до представників Любомльської ОТГ депутат Іван Сень. — Як тепер переконати людей? Скажімо, я є прихильником об’єднання з Любомлем, але люди на моєму окрузі хочуть до Шацька, і я вважаю, що маю підкоритися волі громади, тож голосуватиму за Шацьк”.

Загалом дискусії точилися майже годину. Коли ж дійшло до голосування, то з вісьмох депутатів п’ять підтримали ідею об’єднання з Шацьком, один проголосував “проти”, троє утрималося.

Завершуючи, сільський голова Олександр Лукашук повідомив, що ініціюватиме громадське подальше громадське обговорення теми об’єднання. Таким чином, відповідь на питання “Куди підуть Згорани?” і далі залишається відкритою.

 

Читайте також:

1 Коментар Згорани до Шацька уже не йдуть? (ФОТО)

  1. Зробіть зібрання села і поясніть та наведіть факти. А потім зробіть відкрите голосування! Ваша громада-це кожен житель с.Згорани. А те що голова і частину депутатів мають свої інтереси від Любомля, то і так всі знають.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*