Зеленський запустив реформу прокуратури

23.09.2019 / Новини

Президент Володимир Зеленський у понеділок, 23 вересня, підписав закон про створення Офісу генерального прокурора. Про це свідчать дані на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.

У документі зазначається, що відтепер структура після проведення атестації прокурорів буде виглядати так: Офіс генпрокурора, обласні прокуратури, окружні прокуратури, – пише Корреспондент.

Також передбачається надання генпрокурору права ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні прокуратури; знищення військової прокуратури, але при цьому встановлення права генпрокурора створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу.

Зменшується максимальна кількість співробітників прокуратури з 15 тис. до 10 тис., надаються генпрокурору повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляду звернень.

Генпрокурором може бути особа з вищою юридичною освітою.

Також будуть надані можливості для всіх кандидатів з вищою юридичною освітою і стажем роботи в сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в органах прокуратури.

До того ж Національна академія прокуратури буде перетворена на Тренінговий центр прокурорів, базовий посадовий оклад прокурора підвищений з 12 до 15 прожиткових мінімумів (до 29 тис. гривень), встановлено обмеження у 25% для максимального розміру річної премії прокурорам.

Прокурори пройдуть атестацію кадровими комісіями для зарахування в новостворений Офіс і місцеві прокуратури, крім співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Атестація включатиме іспит і співбесіду.

Особи, які захочуть стати прокурорами за наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи в сфері права, повинні будуть пройти відкритий конкурс на вакантні посади.

До 1 вересня 2021 року пропонується призупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Зазначимо, що сьогодні Зеленський підписав ще три законопроекти: про імпічмент президента, щодо зменшення тиску на бізнес, держпідтримку кінематографу, про зміни в закон про приватизацію, а також про підвищення штрафів за перевантажені фури.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*