Зеленський видав указ про е-послуги

31.07.2019 / Новини

Президент Володимир Зеленський підписав указ “Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг” і дав Кабміну кілька завдань щодо упорядкування роботи держреєстрів і послуг онлайн.

Указ передбачає запровадження єдиного веб-порталу електронних послуг, де українці зможуть за допомогою електронного кабінету отримувати доступ до інформації щодо себе в держреєстрах (наприклад, про майно, землю, транспорт, податки і доходи) та пріоритетні електронні держпослуги – сайт Офісу президента, указ №558.

Указом передбачається реалізація електронних послуг, пов’язаних із народженням дитини (проект “єМалятко”), реєстрацією її місця проживання, реєстрацією фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України, перевіркою наявності у водія документів тощо.

Започатковується робота над проведенням електронних виборів та електронного перепису населення в Україні.

Документ передбачає першочергове проведення повного аудиту роботи держреєстрів. Згідно з указом, КМУ має три місяці на аудит.

За словами радника президента Михайла Федорова, в Україні нараховується понад 350 держреєстрів.

Федоров розповів, що аудит реєстрів та подальше їхнє упорядкування, поширення єдиного ідентифікатора фізособи і впровадження електронної взаємодії різних реєстрів дасть змогу спростити держпослуги.

Радник розповів, що його команда сформувала перелік близько 200 найбільш важливих послуг для громадян і бізнесу в режимі онлайн.

Серед ключових завдань, передбачених указом, – прискорення наповнення Єдиного державного демографічного реєстру, який наразі містить дані лише близько 14 млн громадян, та запровадження інноваційних засобів електронної ідентифікації.

Основним бар’єром на шляху розвитку е-послуг та цифрової економіки, Федоров назвав відсутність у громадян засобів eID.

В ОП планують вже восени розпочати видачу паспортів у вигляді ID-карток одразу з електронним підписом, але пріоритетом називають MobileID та SmartID.

Відзначимо, що в Україні уже є єдиний портал державних послуг – https://igov.gov.ua/

Впровадження такої системи усуне необхідність подання заявниками документів у паперовій формі та дозволить цілком перевести документацію та ідентифікацію в онлайн режим.

Історія питання: 

  • 11 липня Федоров запропонував запровадити в Україні систему цифрової ідентифікації громадян.
  • Запровадження цифрової ідентифікації разом із розвитком альтернативних BankID та MobileID надасть можливість змінити “паперову” систему та є ключовим елементом програм “Держава у смартфоні” та “Цифрова економіка”.
  • 12 червня в Адміністрації президента Володимира Зеленського відбулося перше експертне обговорення концепції “Держава у смартфоні”.
  • На iForum Зеленський зізнався, що мріє про “державу у смартфоні”.
  • 28 травня представник президента обговорив з міжнародними експертами реалізацію проекту електронного уряду. Планується усі державні послуги зосередити на одному сайті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*