Зеленський ветував Виборчий кодекс із відкритими списками

15.09.2019 / Новини

Президент України Володимир Зеленський повернув на повторний розгляд Верховній Раді Виборчий кодекс зі своїми пропозиціями. 

Про це повідомляє Українська правда. 

У пропозиціях президента до Виборчого кодексу України, які повернуто на розгляд ВР 13 вересня, зазначено, що кодекс “містить положення, які не відповідають Конституції України”.

У документі зазначено, що положення кодексу “не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур”.

“Аналіз положень кодексу … дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерною для пропорційної виборчої системи із закритими списками”, – йдеться у поданні.

Також вказується, що принцип ґендерної рівності, закріплений у кодексі, “на практиці може бути знівельований”, на відсутність у кодексі достатнього механізму забезпечення реалізації виборчих прав окремими категоріями осіб, на дискримінаційне і непропорційне обмеження прав кандидатів у нардепи порівняно з кандидатами на пост президента, а положення про необхідність проживання в Україні кандидата та безперервного перебування поза її межами  (не більше 183 днів) “необґрунтовано обтяжують дотримання вимог цензу осілості”.

“Пропоную доопрацювати з урахуванням наведених зауважень з метою забезпечення належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України на основі конституційних принципів й демократичних стандартів організації та проведення виборів, унеможливлення будь-яких зловживань та маніпуляцій під час проведення виборів”, – йдеться у поданні глави держави.

Доповідати пропозиції глави держави під час повторного розгляду Виборчого кодексу на пленарному засіданні ВР буде представник президента у парламенті Руслан Стефанчук.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*