Зеленський розкрив умови відведення військ на Донбасі

17.10.2019 / Новини

Президент запевнив, що “формула Штайнмаєра” регулює лише закон про особливий статус Донбасу. Розведення сил біля Золотого та Петрівського стане можливим лише через сім днів тиші у цьому районі та за умови готовності до цього всіх сторін.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський після переговорів з президентом Латвії Егілсом Левітсом у Ризі, повідомили у пресслужбі глави держави, – повідомляє ТСН.

“Якщо буде сім днів тиші, якщо всі ми будемо готові до відведення – не тільки наша сторона, тоді будуть наступні кроки, які ми готові обговорювати”, – наголосив він і зауважив, що це має стати другим кроком у досягненні стійкого миру на Донбасі, уточнивши, що першим було взаємне звільнення утримуваних осіб.

За даними Зеленського, нині режим тиші біля Золотого й Петрівського зберігається вже два дні.

“Тоді як на інших ділянках фронту тривають обстріли, і за минулу добу загинуло двоє українських військових, зокрема молода жінка. Це велика трагедія для всіх українців”, – додав президент.

Водночас, говорячи про “формулу Штайнмаєра”, Зеленський укотре заявив, що вона регулює лише закон про особливий статус Донбасу.

“Ви знаєте, що цей закон (про особливий статус Донбасу – прим.ред.) діє до 31 грудня поточного року, і “формула Штайнмаєра” буде імплементована у новий закон про особливий статус, якщо ми зустрінемось у “нормандському форматі”, якщо всі сторони домовляться, як ми регулюємо далі.

І якщо всі сторони, і російська сторона, хочуть зупинити цю страшну трагедію, цю війну – якщо ми про це домовимось, ми зможемо говорити про імплементацію “формули Штайнмаєра” у закон про особливий статус”, – пояснив він, запевнивши, що проєкт закону про особливий статус Донбасу пройде широке обговорення, зокрема в українському парламенті.

Окремо Зеленський розповів, що розведення сил у районі Станиці Луганської відбулося добре і зараз там будують міст.

“Це, мені здається, правильне рішення з точки зору гуманітарного треку”, – резюмував глава держави.

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану “формулу Штайнмаєра”, яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України.

Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*