Збитки України від африканської чуми свиней сягнули 1 мільярда гривень

03.09.2017 / Новини

В Асоціації тваринників заявляють, що в Україні спалах африканської чуми свиней (АЧС) завдав понад мільярд гривень збитків.

«Справа насамперед у неефективних державних заходах з подолання епідемії, які вже коштували сотень тисяч поголів’я і понад мільярд гривень збитків, втрати доступу до міжнародних ринків і різкого зростання ціни на свинину для населення», – йдеться в повідомленні, яке процитувало Радіо Свобода.

В асоціації зауважили, що держава не проводить ефективної роботи з депопуляції диких свиней (оскільки дикий кабан є розносником чуми), як, наприклад, це роблять в Естонії чи Латвії.

«У нас немає чіткого регульованого підходу до депопуляції диких тварин, як це повинно бути в реальності. Тобто, Державне агентство лісових ресурсів України за вказівкою МінАПК повинно створювати мисливські бригади на місцях, до складу яких включалися б районні інспектори ветмедицини, представники органів місцевого самоврядування, поліції, управління ДСНС, мисливці та єгері. Таким чином відстріл тварин чітко б контролювався і про кожну хвору тварину негайно ставало б відомо», – додають в асоціації.

Хоча, зазначили в Асоціації тваринників, лише відстрілом ситуацію не вирішити, а має бути комплексний урядовий підхід до боротьби з АЧС.

За даними Держпродспоживслужби, випадки АЧС останнім часом були зафіксовані в Полтавській, Чернігівській, Черкаській, Київській, Харківській і Закарпатській областях.

Африканська чума свиней – вірусне захворювання свійських і диких свиней. Воно передається при прямому контакті хворих i здорових тварин, а також через предметти – наприклад, здорова тварина може заразитися АЧС через транспорт, в якому раніше перевозили хворих свиней.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*