Завтра вранці відбудеться затемнення Місяця

20.01.2019 / Новини

У понеділок вранці, 21 січня українці мають нагоду стати свідками одного з найзахопливіших небесних видовищ — повного місячного затемнення, яке більшою чи меншою мірою буде доступне для спостережень на всій території України, причому найліпші обставини його видимості створяться на крайньому заході країни.

Про це пише газета “Сільські вісті”.

Диск Місяця почне занурюватись у тінь нашої планети своїм лівим краєм о 5 год. 34 хв. Повне затемнення розпочнеться о 6 год. 41 хв. і триватиме впродовж однієї години та двох хвилин із максимумом о 7 год. 12 хв.

Однак протягом повної фази у південно-східній половині території України Сонце зійде, а Місяць зайде за небокрай, тож закінчення повного затемнення о 7 год. 43 хв. спостерігатиметься тільки у північно-західній частині нашої країни.

На початку затемнення, коли земна тінь поступово наповзатиме на місячний диск, слід звернути увагу на її нечіткий “розмитий” край та його можливе забарвлення, що є наслідком заломлення сонячних променів атмосферою нашої планети. Кривизна краю тіні дасть можливість уявити її діаметр на відстані місячної орбіти — він майже втричі перевищуватиме поперечник нашого супутника.

Цікаво також зауважити ступінь і нерівномірність потемніння його диска під час повного затемнення. Цього разу Місяць перетне північну зону земної тіні, тож найтемнішим має бути його південний край.

Наступне повне місячне затемнення з території України можна буде побачити лише 7 вересня 2025 року.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*