Затримання колишнього президента у Киргистані: загинув спецпризначенець та 36 осіб постраждали

08.08.2019 / Новини

У Киргизстані  7-го серпня розпочалася спеціальна операція із затримання колишнього президента Алмазбека Атамбаєва.

Як повідомляє Радіо Свобода, він тричі не приходив на допит до правоохоронних органів. За киргизьким законодавством, якщо людина не приходить на допит більш ніж два рази, її можуть доставити до слідчих силоміць. Втім, точна причина спецоперації наразі невідома.

Прихильники Атамбаєва намагаються завадити силовикам, які прийшли затримати екс-президента в його резиденції в селищі Кой-Таш, вони змогли потрапити до будинку, де продовжує перебувати колишній президент.

За даними місцевого Міністерства охорони здоров’я, один зі спецпризначенців отримав кульове поранення в грудну клітину. Крім того, за даними киргизької служби Радіо Свобода, постраждав колишній голова Державного комітету з питань нацбезпеки Абділь Сегізбаєв.

Загалом, за інформацією МОЗ, до лікарні потрапили 15 людей. Екс-президенту висувають звинувачення за п’ятьома пунктами, включно з корупцією, зловживанням владою та незаконним збагаченням. Атамбаєв заперечує всі звинувачення і називає їх політично мотивованими.

У травні президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав закон про притягнення до кримінальної відповідальності екс-президентів. Атамбаєв був президентом у 2011-2017 роках. Раніше повідомлялося, що спецназ затримав екс-президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва в його будинку в селі Кой-Таш.

Як зазначає УНІАН в лікарні під час операції помер спецпризначенець, який брав участь у штурмі резиденції екс-президента Киргистану Алмазбека Атамбаєва. У силовика було вогнепальне поранення – куля пройшла через легені й серце, повідомляє “Радио Азаттик” з посиланням на Міністерство охорони здоров’я Киргизстану.

В цілому, станом на 00:55 за місцевим часом (21:55 за Києвом) у лікарні доставлено 36 постраждалих, з яких 15 – силовики (один перебуває в критичному стані). Читайте також Спроба затримання екс-президента Киргизстану (фоторепортаж) Штурм почався близько 20:00 в селі Кой-Таш, де живе Атамбаєв.

Туди прибули бійці спецпідрозділу ДКНБ. Штурм не вдався і прихильники колишнього президента взяли в оточення силовиків, які були змушені покинути Кой-Таш. Ситуація в Кой-Таші залишається гострою.

По дорозі в село виставлено міліційне оточення. На місці перебуває заступник міністра внутрішніх справ Курсан Асанов. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков з-за цих подій перервав свою відпустку і повернувся в Бішкек.

Вранці 8 серпня має відбутися екстрене засідання Ради безпеки Киргизстану. Раніше повідомлялося, що спецназ затримав екс-президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва в його будинку в селі Кой-Таш. Однак поки ця інформація не підтверджується.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*