Заробітчани стали менше пересилати коштів в Україну

11.04.2016 / Новини

Українські заробітчани вносять вагомий вклад в економіку нашої країни, справно постачаючи валюту.

Про це повідомляє Обозреватель.

За останні п’ять років 6-8 млн українців, які працювали за кордоном, перевели через банки та міжнародні платіжні системи майже $ 30 млрд. Ще більше $ 5 млрд, за оцінними даними Національного банку України, передали через посередників і перевезли в гаманцях.

Для порівняння: доходи Держбюджету України на 2016 рік заплановані в розмірі близько $ 18 мільярдів. Таким чином, щорічно заробітчани забезпечують країну сумою більше третини бюджету – адже, так чи інакше, ці гроші працюють на нашу економіку.

Варто зазначити, що за 2014 і 2015 роки надходження різко знизилися: порівняно з найбагатшим 2013-им, вони впали на 80% – з $ 7,4 до $ 4,1 млрд.

Експерти відзначають значне падіння обсягу грошових переказів з Росії. Це пов’язано з анексією Криму і війною на Донбасі: через війну багато українців відмовилися від роботи в РФ.

“В Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Великобританії легально працюють наші громадяни багато років. Тому і переклади звідти не скоротилися в рази, а злегка впали – в ЄС теж криза, і заробітчанам платять менше. Але вони все одно тримаються за місце, адже будинки перспективи для таких заробітків немає “, – стверджує президент Украналітцентра Олександр Охрименко.

На його думку, не облікованої готівки насправді надходить більше, ніж $ 5 млрд. Насамперед, це стосується заробітчан в Польщі, яка не увійшла в топ-7 постачальників валюти: за 5 років, за підрахунками НБУ, звідти надійшло всього $ 2 млрд, а за оцінками Охрименко, – $ 8-9 млрд.

Про те, що статистика НБУ щодо Польщі некоректна, говорить і HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна.

“Через кордон щодня проходять сотні бусів з “туристами”, які насправді їдуть працювати на 1-2 місяці. Вони перевозять зароблені за цей час 500-800 євро в гаманцях. Польща у нас займає перше місце по вакансіях: потрібні малокваліфіковані збирачі фруктів, пакувальники на зарплату 300-400 євро, а також фахівці: електрик – до 600 євро, автомеханік – до 700″, – відзначає HR-експерт.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*