Закриття школи у Бережцях та моторик-парк у Вишневі: нардеп Гузь в прямому ефірі відповів на запитання волинян

25.02.2020 / Відео, Новини

Народний депутат Ігор Гузь виступив у прямому ефірі на телеканалі Аверс 24 лютого. Він відповів на численні запитання глядачів. Про найактуальніші із них – коротко у цитатах.

Про це інформує пресслужба народного обранця.

Не допустити поширення коронавірусу в Україні. Як громадянин вважаю, що була допущена помилка, коли везли делегацію українців з Китаю. А їх без сумніву потрібно було забирати, бо це, переважно, наші співгромадяни. От у нас є військові аеродроми, які не дотикаються до цивільного населення. Сьогодні технології пішли вперед, і, наприклад, є система модульного житла, яке можна розмістити в полі, в лісі, де завгодно біля військового аеродрому. Зробити ці так звані бокси, які будуть стерильні, нові, комфортні для цих ста людей. Але перед цим показати громадянам, що ось така ситуація із розгортанням тимчасового житла для евакуйованих, зробити об’єкти режимними і, думаю, на 95% таких подій, як у Нових Санжарах, не було б.

Танковий полк у Володимирі-Волинському. У місті Володимир є територія колишнього танкового полку. Там розміщено багато закинутих споруд і більшість із них розвалені. Я був особисто й бачив це все. Місто пропонує використати цю територію для будівництва житла, у тому й числі для військових. Поки у Міноборони, на превеликий жаль, нас не чують, щоб розконсервувати цю ситуацію.

Спалене авто священнику з Овадного. Село Сусваль Оваднівської ОТГ – раніше воно називалося Жовтневе, а після декомунізації перейменували у Сусваль, на честь загиблого бійця. Під час надання Україні Томосу, в селі 80% висловилося, щоб церква перейшла у ПЦУ. Священник МП опирався на цей процес, але громада оформила документи на храм на чолі з митрополитом Епіфанієм, який є власником храму.

Спалили авто священнику ПЦУ, після цього на місці події була делегація на чолі з генералом нацполіції Волині, заступником голови ОДА, й іншими представниками. Домовилися дуже просто: держава повинна стояти на стороні закону. А закон говорить, що документи на храм, і це головне, на стороні Православної церкви України, і 90 % жителів села – за українську церкву. Сказано було й наступне: цієї неділі священник, якому спали авто, зайде в храм і проведе богослужіння. Надалі саме він буде опікуватися цим храмом.

Закриття малокомплектної школи у селі Бережці Любомльського району. Був особисто у цьому селі. Схема полягає в тому, що згідно з освітньою реформою, є опорна школа на території Вишнівської громади, і є менші школи, де 100 чи 50 учнів. Малокомплектні заклади освіти перетворюються у школи-філії опорних закладів. Міносвіти доводить вимоги до навчальних закладів і ми вивчимо цю конкретну ситуацію у Вишнівській ОТГ. Такі історії є майже у кожній територіальній громаді.

Рекреаційний парк у Вишневі. Вишнівська ОТГ – не бідна громада. За три роки вона за власні кошти облаштувала амбулаторію, збудувала «з нуля» двоповерхове приміщення для ЦНАПу. А тепер ще й облаштували так званий моторик-парк. Це – сучасний підхід. коли молоді люди зможуть займатися спортом, відпочивати сім’ями поблизу школи, адмінприміщення, де також є територія зі сценою і глядацькими місцями.

Село Велицьк Ковельського району – сімейний лікар не захотів виїхати на виклик про високу температуру у дворічної дитини. Був у Велицьку, в цій громаді. Треба розібратися. Бо сімейний лікар з одного боку отримує непогану зарплату, з іншого боку – люди уклали з ним договір на обслуговування. Але от питання оперативного виїзду – треба з’ясувати, чи є автомобіль, яке навантаження у лікаря, яке дорожнє сполучення, один лікар чи їх декілька в найближчі медустанові. Доручу своїм помічникам вивчити цю ситуацію, бо в таких темах нардеп не повинен бути караючим органом, а можливо просто потрібна допомога. Не виправдовую лікаря, людину розумію – дитинка мала, захворювання, але треба розібратися, бо це може бути й недбалість лікаря.

Робота народного депутата – це робота в тому числі його команди. Я теж їжджу і спілкуюся з людьми, вникаю у проблеми. За минулу каденцію провів 1500 зустрічей, зустрівся з 50-ма тисячами громадян. Моє завдання – активізувати роботу помічників. Знаю, які погані між сільські дороги, проблеми кожної окремої громади й населеного пункту.

Чи приїде міністр Оржель на Волинь? Думаю, що ні, не приїде. Тому що дуже мало їздить міністр Оржель. Я так розумію, якийсь синдром у нас у всіх міністрів: Демчишин за моєї попередньої каденції, Насалик, і от тепер Оржель. Усі як вогню бояться шахтарів, простого, відкритого діалогу з ними про проблеми. А проблема у тому, що хочуть закрити шахти, але це приховують: тихцем пишуть постанови під сукном і хочуть ошелешити, щоб все пройшло спокійно і без шуму. Не буде цього. Шахтарі так просто не дадуть закрити їхні робочі місця. Вони хочуть, щоб з ними говорили відверто, що планують робити з галуззю яку альтернативу їм пропонують. Та це десь 10 000 людей – шахтарів із їхніми сім’ями. Вимагаю прозорості процесу, діалогу з людьми.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*