Закордоння: польське озеро “Морське око” – одне з найгарніших на планеті

29.07.2019 / Новини

Смарагдово-зелене озеро Морське Око одна з найвпізнаваніших пам’яток в Польщі, воно занесене в перелік найгарніших озер на планеті.

Це найбільше озеро в Татрах, що розташоване на Висоті 1395 м над рівнем моря. Водойма користується небаченою популярністю не лише в середовищі туристів. З усіх континентів сюди з’їжджаються художники, щоби відтворити на своїх полотнах це диво світу. Бувають тут і вчені з метою проведення численних досліджень, адже цей регіон є унікальним з точки зору незайманості природи.

Більш давня назва цієї водойми звучить як «Рибний ставок» – через те, що тут і досі водиться величезна кількість форелі.

Морське Око: місце, створене для легенд.

Знаходиться це озеро в Польських Татрах, у верхній частині долини Риб’ячий Потік, біля підніжжя Менгушовецьких вершин. Вважається, що назву йому придумали німці, бо здалеку водойма дійсно нагадує велетенське око. Про нього створено багато легенд, і інколи починає здаватися, що воно і справді має божественне походження. Вважається, що під час створення світу Господь залишив це місце для себе як рай на землі.

Інша легенда розповідає про польського шляхтича, який мав гарну дружину і п’ятьох доньок. Одного разу чоловік пішов на полювання в гори й не повернувся. Дружина з дітьми довго шукали його, блукаючи стежками, але так і не змогли знайти свого коханого і батька. Жінка так довго плакала за ним в горах, що виплакала ціле озеро, а зі сліз дітей утворилися маленькі озерця навколо.

Але найбільш химерну легенду вам розкажуть місцеві жителі. Вони впевнені в тому, що колись давно до берегів водойми прибивалися уламки великих кораблів з неймовірними скарбами. Це стало можливим через те, що Морське Око з’єднане із Середземним морем величезною підземною протокою.

Хай там що, але перед кожним, хто сюди приїздить, відкривається панорама неймовірної краси. Велич польських Татр просто неможливо описати словами. Пейзажі настільки неймовірні, що в деякому сенсі нагадують космічні. І якби в якусь мить десь на горизонті з’явився який-небудь міжгалактичний корабель – ця подія не викликала б ніякого здивування.

До речі, кажуть, що Морське Око гарне в будь-яку пору року. Але дехто рекомендує подорожувати в тих місцях саме восени. Тоді там дуже мало туристів, а природа вражає якоюсь сюрреалістичною тишею. Влітку ж охочих насолодитися красою озера надзвичайно багато. Якщо ви мало переймаєтеся тим, що на кожному кроці вам будуть зустрічатися натовпи захоплених мандрівників – можете сміливо приєднуватися до їхньої компанії.

Сам Татранський національний парк – місце, яке викликає безліч позитивних емоцій. Рухаючись шляхом до озера, ви зустрінете багато інших цікавинок – водоспади, джерела зі смачною водою, кам’янисті доріжки. Для відпочинку передбачені затишні кав’ярні, де можна набратися сил, з’їсти морозива й перекусити.

Кожен маршрут в парку позначений кольором, а також табличкою, на якій вказано протяжність і середній час маршруту. Навколо озера Морське Око прокладена стежка. Цей маршрут користується неймовірною популярністю серед туристів. Обійти озеро пішки можна приблизно за годину. Однак, щоб подорож була більш барвистою і незабутньою, можна скористатися послугами місцевих візників. Одягнені у фольклорні костюми, вони за помірну плату покатають всіх охочих в упряжці коней і з задоволенням покажуть найкрасивіші місця національного парку.

Як туди доїхати.

Найкращою відправною точкою в цю місцевість стане невелике польське містечко Закопане. Звідти в напрямку на Татранський парк ходить безліч маршруток, які відправляються з імпровізованої платформи, розміщеної праворуч автовокзалу. Відправляються маршрутки приблизно кожні 15 – 20 хвилин, а сама дорога займає часу трохи менше ніж годину.

Для туристів з України найзручнішим маршрутом буде залізничний шлях Львів-Перемишль, а далі потрібно буде взяти квиток на Краків. Залізничний вокзал цього міста розташовується практично поряд з автобусним, тому наступним кроком є купівля автобусного квитка на Закопане.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*