За сприяння нардепа Ігоря Гузя придбали картотеку з архіву КГБ, що стане національним надбанням (ФОТО)

08.02.2018 / Новини

Волинський історик, краєзнавець, помічник-консультант народного депутата Ігоря Гузя – Сергій Годлевський оприлюднив 142 фото – картотеку з архівів КГБ ліквідованих членів ОУН-УПА.

Захід відбувся 8 лютого у приміщенні Волинського краєзнавчого музею.

Про це інформує прес-служба народного депутата Ігоря Гузя.

«Я знав, що такий архів десь є у Луцьку в приватних руках. Якщо зважати на період, коли світлини були зроблені, зібрані, це була картотека МГБ. Найдавніша фотографія, на якій вдалося ідентифікувати особистість, датована 1929 роком. Найпізніша – це 1953-1955 роки», – розповів історик.

З його слів, за сприяння народного депутата Ігоря Гузя та підприємця Андрія Разумовського, вдалося придбати фотоархів з приватних рук. І як розповів краєзнавець, тепер він мріє, щоб картотека стала національним надбанням, що буде експонуватися у музеї національно-визвольних змагань, який хочуть створити у Луцьку.

«Менше 30 % фото розпізнані – відомі прізвища, імена, псевдо. Левова частина – це фото для ідентифікації. Як картотека потрапила в Луцьк – складно сказати. Але моя версія така, коли була «зоря» незалежності України, і коли підчищалися аналітичні й агентурні документи КГБ, тоді й відбувалася ліквідація цього архіву. Хтось взяв, зібрав і тепер завдяки тим людям, а також Ігорю Гузю й Андрію Разумовському, ці фото доступні для оприлюднення», – каже Годлевський.

Також він зауважив, що створити музей національно-визвольних змагань на території Волинської області цілком реально. Лише у Луцьку є два таких приміщення, де б можна було його облаштувати – Луцька тюрма й приміщення на території Музею військової техніки.

«Мені сумно і соромно за те, що на Волині, де народилася Українська повстанська армія, немає музею. Оприлюдненою картотекою я лише підтверджую факт, що є експонати для майбутнього музею. Наприклад, у Волинському краєзнавчому музеї ще є червоно-чорний прапор 1942 року та багато іншого. На сьогодні живих членів ОУН-УПА, які були свідками тих подій, а не просто є членами братства, їх дуже й дуже мало. Це люди поважного віку, носії правди, але які ще можуть допомогти пролити світло правди», – підсумував власник картотеки.

Наступним кроком краєзнавця буде поїздка до Львова, де світлини оброблять спеціальним розчином, щоб вони краще зберігалися, й помістять їх у спеціальні контейнери.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*